Duitsland is in rep en roer over de verdwijning van de Duitse miljardair Karl-Erivan Haub. In 2018 verdween hij tijdens een skitocht en is sindsdien doodverklaard, alleen de jongere broer van Haub zou naar eigen zeggen betrouwbaar bewijs hebben die bevestigt dat de miljardair wel degelijk nog in leven is, en zou onderduiken in Rusland.

Mysterie rondom doodverklaarde Duitse miljardair houdt Duitsland bezig

Karl-Erivan Haub was een Amerika geboren Duits-Russische miljardair. Hij was directeur van de Tengelmann Group, een Duitse holdingmaatschappij. Op 7 april 2018 zou hij zijn omgekomen bij een ski-ongeluk in de Zwitserse Alpen, ook al heeft zijn familie dit nooit geleed. Dit omdat Haub een ervaren skiër zou zijn geweest. Ook zijn zijn lichaam, ski’s, muts en handschoenen nooit gevonden.

De jongere broer van Haub, genaamd Christian, zegt betrouwbaar bewijs te hebben die bevestigt dat zijn steenrijke broer nog zou leven. Aanklager Ulrich Bremer zegt dat er aanwijzingen zijn dat Christian Haub verklaringen onder ede heeft afgelegd die mogelijk niet helemaal correct waren. Om die reden heeft het Openbaar Ministerie het onderzoek naar Haubs al dan niet overlijden heropend.

Toch is het nu niet zo dat de doodverklaring direct wordt ingetrokken. Daarvoor is, logischerwijs, sluitend bewijs nodig die bevestigt dat de desbetreffende persoon nog in leven is, en die zijn er op dit moment niet.

In Rusland met een minnares

Er zou vorig jaar een foto zijn verschenen van Haub in Moskou, samen met zijn minnares, Veronika E.. Zij zou werkzaam zijn voor de FSB, de Russische geheime dienst. Haub reisde voor zijn werk alsook voor zijn roots regelmatig naar Rusland. De twee zouden elkaar, voor Haubs overlijden, al zeker tien jaar kennen. Zij hadden een geheime relatie.

Nadat de miljardair in 2018 verdween, barstte er een hevige strijd los tussen de broers Christian en Georg over de opvolging bij Tengelmann Group, een bedrijf dat oorspronkelijk door hun vader werd opgericht. Christian werd uiteindelijk topman, en hij schakelde vervolgens een oud-agent van de Duitse geheime dienst in om de verdwijning van Karl-Erivan te onderzoeken.

Gedurende het onderzoek zou een anonieme beller Christian en de agent hebben opgebeld met de mededeling het vermissingsonderzoek te staken. Mogelijk was die anonieme beller door zijn ‘overleden’ broer ingeschakeld, zegt het gerecht in Keulen. Zij doen er nu alles aan om de onderste steen boven te krijgen.