De Golfstaten worden momenteel getroffen door extreme weersomstandigheden. In onder meer Oman en de Verenigde Arabische Emiraten is in een dag de hoeveelheid regen gevallen, die daar normaal gesproken in een jaar valt. Het levert hoe dan ook bijzondere beelden op. Zo zien we in Dubai door het noodweer een Rolls-Royce Cullinan door de straten drijven.

Dubai en de rest van het Midden-Oosten wordt geteisterd door noodweer

Dubai en de rest van het Midden-Oosten worden getroffen door ongekend noodweer. In Oman en de Verenigde Arabische Emiraten regent het al dagen pijpenstelen, met overstromingen tot gevolg. In het eerstgenoemde land zijn inmiddels tien mensen omgekomen door het noodweer. Ook het vliegverkeer is ernstig ontregeld, naar Dubai Airport zijn zeker 50 vluchten geannuleerd. Scholen zijn gesloten en overheidspersoneel werkt vanuit huis. Verder zijn woningen en winkels ondergelopen. Ook de metrostations zijn ondergelopen en dus gesloten. In 12 uur viel meer dan 100 millimeter neerslag in Dubai en in één dag zelfs 254 millimeter. Zoveel regen valt er normaal in één jaar tijd, zo schrijft CNN. Het zou gaan om de hevigste stortbui in 75 jaar.

Hoewel de schade flink is, levert het zeldzame noodweer ook hele bijzondere plaatjes op, zoals in Dubai. Daar is een foto verschenen van een Rolls-Royce Cullinan die door de straten van de stad drijft.

Ook op de woensdag blijft het nog flink rekenen in de oliestaat. Naar verwachting zal het in de dagen daarna wat droger worden.

Kunstmatig opgewekt

Echter is bekend geworden dat de regen mogelijk kunstmatig is opgewekt. Tussen maandagavond en dinsdagmiddag vertrokken minstens zeven ’cloud seeding’-vliegtuigen vanaf de luchthaven in Dubai om chemicaliën in de atmosfeer te verspreiden die de neerslag moesten bevorderen. Ze konden profiteren van de stapelwolken die op dat moment voorbijdreven. De Verenigde Arabische Emiraten zijn in 2002 begonnen met ’cloud seeding’ om de hitte en de droogte aan te pakken, maar het gebrek aan goede afwatering in veel gebieden kan overstromingen veroorzaken. De regen is dus deels te wijten aan de technologie.