Het Griekse ministerie van Cultuur gaat privétours naar de Akropolis van Athene organiseren. Daar moeten burgers dan wel zeker € 5.000 voor neerleggen. Dat roept in de Griekse cultuursector en daar buiten echter veel weerstand op.

Voor € 5.000 naar de Akropolis

De Akropolis van Athene is de stadsburcht van het Oude Athene die in de vijfde eeuw voor Christus herbouwd is als een complex van heiligdommen. Het bouwwerk behoort dan ook tot de UNESCO-werelderfgoedlijst en is één van de meest bezochte toeristische sites ter wereld.

Daardoor is het altijd erg druk bij de Akropolis. Het Griekse ministerie van Cultuur heeft daar wat op gevonden: vanaf 1 april kunt u een privétour naar dit historische bouwwerk boeken, voor een goede € 5.000. Als u bereid bent om dit bedrag neer te leggen, wordt u in groepjes van vier à vijf mensen rondgeleid door de Akropolis. U hoeft zich tijdens deze exclusieve tour geen zorgen te maken om grote groepen toeristen, omdat ze buiten de reguliere openingstijden gegeven worden. De bezoeken, met gecertificeerde gidsen, duren maximaal twee uur; van 7.00 tot 9.00 uur vlak voordat het monument opengaat, of van 20.00 tot 22.00 uur nadat deze sluit. Ambtenaar van het Griekse minister van Cultuur Nikoletta Divari-Valakou zegt dat als het project goed valt, het programma vanaf 2025 zou kunnen worden uitgebreid naar andere grote toeristische locaties.

Weerstand

Dat toeristen € 5.000 moeten neerleggen voor zo’n tour, leidt zowel nationaal als internationaal tot veel weerstand. “Grieken met veel geld kunnen op een exclusieve manier van de Akropolis genieten, terwijl anderen die mogelijkheid niet hebben”, zegt Despina Koutsoumba van de Griekse vereniging van archeologen tegen The Guardian. Ook voor de gewone vakantieganger zou deze tour onbehoorlijk zijn, zo zeggen twee Britse vakantiegangers.

Peter Poulos, directeur van non-profitorganisatie The Hellenic Initative, is echter minder negatief. In dezelfde krant vraagt hij zich af: “Waarom zouden mensen niet hun geld geven om onze monumenten in stand te houden? We hebben allemaal idealen, maar uiteindelijk betalen idealen niet voor de kosten om de Akropolis te onderhouden.”