Bløf zong er al eens over in de hit ‘Liefs uit Londen’, maar een kattenbel, een klein papiertje met een gekrabbelde aantekening, van de wijlen Italiaanse kunstenaar Michelangelo heeft op een veiling van Christie’s in New York € 200.000 opgebracht. In eerste instantie dacht veilinghuis Christie’s dat het papiertje zo’n $ 6.000 tot $ 8.000 op zou leveren.

Kattenbel van wijlen Michelangelo levert tonnen op bij veiling

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (1475-1564) was als schilder, beeldhouwer, architect en dichter een van de meest toonaangevende kunstenaars van de Italiaanse renaissance. Zijn meest bekende werk was misschien wel ‘Het plafond van de Sixtijnse Kapel’, een schilderij dat hij 1508 maakte in opdracht van paus Julius II. Het schilderij is nog altijd te zien op het – u raadt het wellicht al – plafond van de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad.

Nu is een kattenbel van de legendarische Italiaanse kunstenaar op een veiling voor tonnen onder de hamer gegaan. Op het papiertje van 4 bij 6 centimeter staat een vierhoek getekend met de aantekening “vergelijkbaar”. Er is een blok op getekend met het Italiaanse woord ‘simile‘, oftewel soortgelijk. Blijkbaar zocht Michelangelo dus het juiste stuk steen, mogelijk bedoeld voor zijn werk aan de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan. Het papiertje werd samen met een brief van Michelangelo’s nakomeling Cosimo Buonarroti aangetroffen op de achterkant van een lijst.

Aanvankelijk $ 6.000 to $ 8.000

Christie’s, die de veiling organiseerde, verwachtte aanvankelijk een bedrag van $ 6.000 tot $ 8.000 voor het stukje papier. Omgerekend is dat zo’n € 5.600 tot € 7.500. Maar de veiling viel uiteindelijk veel hoger uit. Er werd ten langen leste een bedrag van zeker $ 200.000 neergelegd, omgerekend € 190.000.

Volgens Christie’s ontstond er voor dit losse papiertje dan ook een felle biedingsstrijd tussen geïnteresseerden, mogelijk ingegeven door het feit dat slechts een handjevol werken van de Italiaanse meester in particuliere handen is Het is niet bekend wie de koper is.