Goed nieuws voor auto- én Formule 1-liefhebbers. Op een veiling van het Britse veilinghuis Bonhams kunt u nu meebieden op de oude McLaren P1 Prototype VP3 van oud F1-coureur Mika Häkkinen. Deze zal naar verwachting een bedrag van ergens in de miljoenen opleveren. Leuke extra bijkomstigheid: voor die prijs kunt u ook nog eens rijlesje krijgen van de coureur zelf.

McLaren P1 van oud-coureur Mika Häkkinen wordt voor miljoenen geveild

Het is, zoals de veilingsadvertentie al vertelt, een unieke kans om een stukje autogeschiedenis te bemachtigen. Van de P1 zijn er ooit 375 geproduceerd, maar van dit specifieke prototype-model zijn er wereldwijd slechts zeven gemaakt, waarvan dit de derde in die rij is. De McLaren P1 Prototype VP3 diende als testwagen op vlak van duurzaamheid. Bij de verkoop zit zelfs het boekje dat McLaren maakte over de wagen, inclusief de testnotities en resultaten van alle tests.

McLaren P1 Prototype

Wat de wagen nog zeldzamer maakt, is het feit dat hij dus ooit toebehoorde aan oud Formule 1-coureur Mika Häkkinen. Het was zijn eerste McLaren ooit. Dat is niet zomaar een doorsnee F1-rijder, in 1998 en 1999 wist hij zich namelijk te kronen tot wereldkampioen. De wagen is afkomstig uit de privécollectie van de Fin, en werd door McLaren Special Operation (MSO) op maat gemaakt in overeenstemming met de specificaties naar wens van de coureur. Zo ligt er een 3,8-liter twin-turbomotor onder de kap, die wordt geholpen door een elektromotor. Samen leveren ze 916 pk en 900 Nm. Het is de eerste P1 Protoype ooit die geveild wordt.

Veiling in Monaco

De McLaren zal naar verluidt enkele miljoenen opleveren. Voor dat bedrag kunt u ook nog een rijles krijgen van de Finse coureur zelf. Als er iemand weet hoe zo’n auto bestuurd dient te worden, dan is hij het wel. Ook wordt er, zoals bij alle andere P1 Prototype modellen, een boekje meegeleverd met notities van de testen.

De veiling zal volgens veilinghuis Bonhams een bedrag van tussen de € 1,5 tot € 2 miljoen opleveren. Bieden kan tot en met 10 mei in Monaco.