Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk heeft groen licht gekregen wat betreft de veiling van het superjacht Royal Romance. Het jacht behoort toe aan de Oekraïense, maar pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek, die sinds het begin van de oorlog in Oekraïne gesanctioneerd is.

Nederlands veilinghuis mag superjacht van pro-Russische oligarch veilen

Het desbetreffende Royal Romance-jacht, gebouwd door Feadship, is liefst 92 meter lang, en heeft een prijskaartje van om en nabij de $ 200 miljoen. Het lag de voorbije jaren, sinds februari 2022, voor de kust van Kroatië, maar is eerder dit jaar door een hoge rechter terug toegewezen aan Oekraïne. Medvedtsjoek werd in 2022, vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, gearresteerd en gesanctioneerd. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan het helpen van Rusland, in de vorm van ondermijnende activiteiten jegens Oekraïne. Zo zou hij informatie hebben verzameld over de locaties van Oekraïense militaire eenheden, en die hebben doorgegeven aan de Russen. Later dat jaar kwam hij overigens wel weer vrij, omdat hij onderdeel was van een Russische gevangenenruil.

Door de sancties werden alle bezittingen van de Oekraïense oligarch bevroren, waaronder zijn superjacht. Meer veilinghuizen wilden de Royal Romance graag onder de hamer brengen, maar de eer is nu aan Troostwijk toebedeeld. Het veilinghuis hoopt op een opbrengst tussen de € 100 miljoen en € 200 miljoen.

De veiling

Het is nog onbekend wanneer de veiling precies plaats zal vinden. Normaliter staan te veilen producten bij Troostwijk enkele weken online, maar gezien de omvang en de torenhoge prijs zal deze veiling wel wat langer online zijn. Daarnaast zal het bedrijf bedacht moeten zijn op mogelijke cyberaanvallen vanuit Rusland.

Volgens Troostwijk wordt het jacht het duurste object wat het veilinghuis ooit gaat veilen. Een mooie mijlpaal.