Bent u op zoek naar maximale serene rust? Dat kunt u nu realiseren in Schotland. Aldaar wordt namelijk het privé-eiland Sanda te koop aangeboden, voor net iets minder dan € 3 miljoen. Voor dat bedrag krijgt u naast het eiland ook nog eens zeven huizen, een pub en een kudde schapen.

Schots privé-eiland staat voor miljoenen in de verkoop

Het Schotse privé-eiland Sanda is een eiland van zo’n 453 hectare groot, gelegen voor de westkust van Schotland. Ooit werd het bezocht door de Schotse koning Robert the Bruce en de Noorse koning Hacon. Nu wordt het eiland, dat bereikbaar is per boot of helikopter, voor £ 2,5 miljoen (omgerekend zo’n € 2,9 miljoen) van de hand gedaan. Sanda is op het hoogste punt zo’n 23 meter hoog, en biedt op helder dagen een ongeëvenaard uitzicht op de Ierse Antrim Hills. Het stadje Campbelltown is het dichtstbijzijnde stadje, op zo’n 30 kilometer. Vanaf die plek vertrekt de boot naar het eiland tevens.

Privé-eiland Schotland

Bron: Knight Frank

Voor het gevraagde miljoenenbedrag krijgt u naast het gehele eiland, ook nog eens een vuurtoren, zeven huizen, een kudde schapen én een pub. Het betreffen vier huizen aan de noordzijde en drie aan de zuidzijde. Er kan 25 man blijven logeren op het eiland. Daarmee kunt u gemakkelijk de Byron Darnton Tavern vullen, de pub die samen met het eiland verkocht wordt. De pub dankt zijn naam aan het schip de Byron Darnton Tavern, een schip dat in 1946 voor de kust van het eiland verging. Het werd in 2003 opgericht door de vorige eigenaren Dick en Meg Gannon en bediende een aantal jaren klanten die per boot arriveerden, maar het werd gesloten nadat het eiland in 2010 werd gekocht door de Zwitserse zakenman Michi Meier. De pub is momenteel dus gesloten, maar kan wel worden heropend. Echter heeft de kroeg (nog) geen alcoholvergunning.

Flora en fauna

Buiten de woningen en de pub, is er nog veel meer te beleven op het Schotse privé-eiland. Wat te denken van de kudde met 55 schapen? Tom Stewart-Moore, hoofd plattelandsagentschap voor Schotland bij Knight Frank, het agentschap dat de verkoop voor zijn rekening neemt, heeft een volgende eigenaar daar geen omkijken naar, gezien de schapen de grasmaaiers van het eiland zijn, en zijn ze inbegrepen bij de verkoop. Maar ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Sanda, gezien de aanwezigheid van kolonies (kuif)aalscholvers, papegaaiduikers en drieteenmeeuwen.

Privé-eiland Schotland

Bron: Knight Frank

Extra mooi: het grootste deel van de bebouwing is onlangs gerenoveerd, met onder meer vernieuwde dubbele beglazing. Energie wordt momenteel opgewekt door middel van drie generatoren, maar er is een mogelijkheid voor de volgende eigenaar om hernieuwbare energiebronnen te gebruiken.