Een 19-jarige jongen uit Australië mag zich vanaf heden miljonair worden. Tijdens een viswedstrijd in dat land wist hij namelijk een heel bijzondere vis te vangen, wat hem een bedrag van 1 miljoen Australische dollar opleverde.

Australische jongen van 19 wordt miljonair nadat hij bijzondere vis ving

De 19-jarige Keegan Payne uit Australië kan nog altijd maar moeilijk beseffen wat hem is overkomen. Als eerste sloot, sloeg hij tijdens een viswedstrijd de felbegeerde ‘Million Dollar Fish’ aan de haak, wat hem een exorbitante prijzenpot opleverde. Afgelopen weekend was hij samen met wat vrienden en één van zijn zussen aan het vissen in de Katherine-rivier, toen hij beet had. Aan zijn haak bleek een barramundi te zitten, een Aziatische zeebaars van maar liefst 67 centimeter. De jongen dacht in eerste instantie een meerval aan de haak te hebben geslagen, maar toen het gezelschap een kleurrijk strookje dat aan de vis hing opmerkte, bleek de vork toch wat anders in de steel te zitten.

Dat strookje bleek namelijk een label te zijn van de organisatie die jaarlijks de Million Dollar Fish-wedstrijd organiseert. Deze vis bleek uiteindelijk de gegadigde, en was 1 miljoen Australische dollar waard, omgerekend zeker € 607.000. De Million Dollar Fish-wedstrijd wordt al negen jaar jaarlijks georganiseerd. Het seizoen liep tot afgelopen dinsdag 30 april, en dus was Payne net op tijd. De wedstrijd werd in het leven geroepen om ook gedurende het laagseizoen toeristen naar Top End, het noordelijke deel van de Australische staat Northern Territory, te trekken. Ook inwoners van die staat kunnen overigens aan die wedstrijd meedoen. De editie van de wedstrijd dit jaar had maar liefst 60.000 deelnemers.

Tijdens de wedstrijden worden er op meer dan honderd vissen labels geplakt en in de wateren van de eerder genoemde staat uitgezet. De meesten zijn 10.000 Australische dollar waard, maar sommigen dus ook een miljoen. Tijdens deze editie werd er voor 1.090.000 Australische dollar aan prijzengeld verdiend: het gaat om negen gevangen vissen: één van dus 1 miljoen Australische dollar, zeven van 10.000 Australische dollar en één vis die 10.000 Australische dollar waard was, maar waarvan de waarde werd verdubbeld door een ‘verdubbelaar’. Ook goede doelen-organisaties profiteren met een percentage van het prijzengeld.

Financieel moeilijk

De financiële beloning komt voor de Australische jongen en zijn familie op een gewenst moment, zo vertelt hij tegen lokale media. Volgens hem heeft zijn familie financiële problemen, en vervloor hij daarbij vier jaar geleden ook één van zijn broers bij een ongeval. “Dit is meer geld dan waarvan we ooit hadden durven dromen. Ik ben nu miljonair. We kunnen eindelijk met het hele gezin op vakantie naar de Verenigde Staten, en ik wil deze week nog een nieuwe boot en auto kopen. Ook kan ik mijn ouders helpen met hun hypotheek”, zo jubelt de 19-jarige.

“Ik heb tien seconden moeten vechten om die vis aan boord te krijgen. Geen haar op mijn hoofd die er toen aan dacht dat hij geld waard zou zijn. En zo veel dan nog? We hebben de boot bijna afgebroken.”