TikTok is zonder twijfel het meest populaire medium van dit moment. Het medium, met moederbedrijf ByteDance, heeft wereldwijd nu zeker 1,4 miljard gebruikers, en dat aantal loopt alleen nog maar op. Toch hangt er ook controverse rondom de app. Zo zouden veel filmpjes desinformatie bevatten en checkt de app niet nauwkeurig genoeg wat voor filmpjes er worden geplaatst. In de Verenigde Staten ligt zelfs een voorstel om de app in zijn volledigheid te verbieden. De Amerikaanse zakenman Frank McCourt, eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, heeft echter plannen voor de overname van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten.

Populariteit van TikTok loopt de spuigaten uit

TikTok blijft ongekend populair, en haalt al maandenlang hogere cijfers dan bijvoorbeeld Instagram en Facebook. Het platform van het Chinese moederbedrijf ByteDance heeft 1,4 miljard gebruikers over de hele wereld. Volgens de statistieken heeft de app in Nederland zo’n 4 miljoen gebruikers. Toch groeit het aantal gebruikers wel minder snel dan vroeger. In 2022 was de groei nog 12%, terwijl dat in 2023 3% was. De snelle groei die de app in het begin doormaakte zet dus niet helemaal door, maar desondanks blijft het aantal gebruikers nog steeds groeien. TikTok is in de Verenigde Staten het allerpopulairst, met liefst 113,3 miljoen gebruikers. Maar in dat land is de app ook controversieel, gezien de Chinese achtergrond. Aan het licht is gekomen dat de app in het geheim persoonsgegevens verzamelde, zoals wachtwoorden en data. Ook zou de app niet goed controleren wat voor filmpjes er worden gepubliceerd.

De Verenigde Staten wil de app nu het liefst voorbeelden, en heeft daarvoor ook al een wetsvoorstel ingediend. Dat wetsvoorstel omvat het feit dat moederbedrijf ByteDance als het ware wordt gedwongen om de Amerikaanse aandelen in de app te voorkomen. Iets waar de Amerikaanse zakenman Frank McCourt op wil inspelen. McCourt zegt plannen te hebben om een groep investeerders bijeen te brengen om de onderdelen over te nemen van ByteDance.

Eigenaar Olympique Marseille heeft vergevorderde plannen voor deel overname TikTok

De 70-jarige McCourt vergaarde een miljardenvermogen in de vastgoedsector en kondigde enkele jaren geleden aan ‘het internet te redden’. McCourt is tevens eigenaar van de Franse voetbalclub Olympique Marseille, in essentie en qua historie één van de grootste clubs van Europa. Dat eigenaarschap verwierf hij in 2016.

Het is overigens nog onduidelijk of McCourt de financiering voor de peperdure overname rond kan krijgen. Die onderdelen zijn tussen de $ 35 miljard en $ 40 miljard waard, volgens Bloomberg. TikTok is overigens erg populair onder investeerders. Er zijn meer bekende personen die het desbetreffende TikTok-onderdeel willen overnemen. Voormalig minister van Financiën van de Verenigde Staten Steven Mnuchin zei eerder ’zeer geïnteresseerd te zijn’ in de app. Ook voormalig topman van Google Eric Schmidt zei een bod te hebben overwogen. Wordt vervolgd, dus.