De ‘Alfa Nero’, een superjacht van Nederlandse makelij, is misschien wel het meest besproken jacht van de afgelopen tijd. Lange tijd werd het jacht van de Russische oligarch Andrey Guryev onvindbaar geacht, totdat het in februari 2022 opeens opdook in Antigua en Barbuda. Daar ligt het superjacht voorlopig aangemeerd, wachtend op een bijzondere rechtszaak.

Superjacht ‘Alfa Nero’ werd lange tijd onvindbaar geacht, tot rechtszaak werd gestart

Door de oorlog in Oekraïne die februari 2022 begon, werden veel Russische oligarchen gesanctioneerd. Zo ook Andrey Guryev, eigenaar van de grootste kunstmestproducent in Europa, PhosAgro. Waar veel jachten van oligarchen aan de ketting kwamen te liggen, leek het jacht van Guryev opeens van de aardbodem verdwenen te zijn. Niemand wist waar het was. Hij werd voor het laatst gespot in het Suezkanaal, vlak voor de sanctionering.

Alfa Nero

Maar plotsklaps dook het megalomane jacht in februari 2022 ineens op in Antigua en Barbuda, een eiland in de Caraïben. Verlaten door Guryev. Sindsdien ligt de boot daar voor anker. Maar opvallenderwijs ontkende Guryev vervolgens dat het zijn jacht was. Daarna bleef het jacht een jaar lang voor anker in de haven, inclusief personeel, wat de regering van het eiland $ 28.000 per week kostte. En dus werd besloten het jacht te veilen als niemand zich binnen tien dagen als eigenaar zou melden. Oud Google-CEO Eric Schmidt won de veiling uiteindelijk, en legde een bedrag van € 61 miljoen neer.

Dochter komt in beeld

En daarna komt Guryev’s dochter, Yulia Gurieva-Motlokhov, in beeld. Zij spande een rechtszaak aan om de verkoop op het laatste moment te stoppen. Daarop trok Eric Schmidt zich terug, maar over het lot van de Alfa Nero is nog niets bekend. Inmiddels zouden vader en dochter zijn geïdentificeerd als eigenaar van het superjacht.

Het verzoek om de verkoop van het superjacht te stoppen is in een rechtszaak in ieder geval afgewezen, omdat de verkoopprocedure wettig was. Wel maakt de rechtbank zich zorgen over de gevolgen voor een eventuele nieuwe koper die in de toekomst wegvaart op Alfa Nero.

Dochterlief beroept zich intussen op een wet die eigenaren beschermt tegen ontneming van eigendom en dat is hetgeen waar de rechtbank zich over gaat buigen, middels een formele procedure, aldus de rechtbank van Antigua en Barbuda. De rechtszaak staat gepland voor 20 september van dit jaar.