Het Noordbrabants Museum heeft de kans gekregen een uniek schilderij in bezit te krijgen. Althans, als ze het te resteren bedrag van € 2,6 miljoen nog bij elkaar weten op te hoesten. Het desbetreffende portret van Gordina de Groot, geschilderd door Vincent van Gogh, kost in totaal € 8,6 miljoen, maar dat bedrag heeft het Bossche museum nog niet bij elkaar. En dus wordt de hulp van de Brabanders ingeroepen.

Noordbrabants Museum heeft bijna een zeldzame Van Gogh binnen

Onlangs werd het schilderij, een portret van Gordina de Groot, geveild bij veilinghuis Christie’s. Het team van het Noordbrabants Museum zat, zo vertellen ze tegen het Brabants Dagblad, met een bod van € 2 miljoen klaar voor het schilderij. Maar tegen een Chinese bieder en rijke Britse kunstverzamelaar kon het museum uiteindelijk niet op. Voor £ 5,5 miljoen kocht die laatste het werk. En daarmee was het binnen twee minuten gedaan, zo dacht het museum. Maar het meesterwerk laat het museum niet los. Zij vinden dat het kunstwerk uit de Brabantse tijd in een Brabants museum thuishoort. Het werk was de opmaat voor De Aardappeleters en daarmee een ‘topstuk in de Brabantse periode van Van Gogh’. Het schilderij wordt ook wel bestempeld als de ‘Mona Lisa van Van Gogh‘.

Het schilderij was al zes maanden te zien in het museum, maar om het daar blijvend te maken, is een bedrag van € 8,6 miljoen nodig. Het museum heeft in Londen namelijk een deal kunnen sluiten met de Britse kunstverzamelaar: voor € 8,6 miljoen kunnen zij het overkopen, een uniek aanbod dat enkel voor het Noordbrabants Museum geldt. Daarvan heeft het museum 75% binnen met onder meer een donatie van de staat (€ 3,4 miljoen), fondsen en een legaat. Ook de eigen spaarpot voor dit soort werken is omgekeerd. Zodoende resteert er nog € 2,6 miljoen, exact het aantal inwoners van Brabant. Aan die provinciebewoners wordt nu dan ook een gunst gevraagd.

Ultieme poging

Het is een ultieme poging voor het museum. De oproep is vooral gericht aan het Brabantse bedrijfsleven, grote schenkers en mensen uit de samenleving. Er komt een gala bij het museum, een doneerknop op de website en een betaalpaal bij het schilderij dat nu dus al tijdelijk in Den Bosch hangt. Het museum heeft nog anderhalve maand om de resterende 25% bij elkaar te sprokkelen. En daar hebben ze veel vertrouwen in. Zo zouden er al een aantal toezeggingen zijn gedaan.

Mocht het museum het resterende bedrag niet bij elkaar weten te sprokkelen, gaat het schilderij weer terug naar de kunstverzamelaar in Londen.