Eens koninklijk, altijd koninklijk. Een gezegde dat in ieder geval van toepassing is op een herenhuis in de chique Londense wijk Mayfair. De Qatarese premier Sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kocht het object begin 2021, en heeft het in oktober 2023 doorverkocht aan een collega-koninklijk lid.

Qatarese premier verpatst zijn chique Londense herenhuis voor miljoenen aan een collega

Het betreft een herenhuis aan de straat Balfour Place in de chique Londense wijk Mayfair. Het blok bevindt zich om wat preciezer te zijn tussen Hyde Park en Berkeley Square, en is volgens Bloomberg sinds 2021 in handen van Sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, de premier van oliestaat Qatar. Het perceel luistert naar de bijnaam ‘Klein Doha’ (de hoofdstad van Qatar, red), wat suggereert dat de buurt vaker te maken heeft gehad met vermogende Qatari.

In oktober 2023 besloot de Qatarese premier echter om afscheid te nemen van het riante optrekje. Sjeik Mohammed, van wie bekend is dat hij naast premier van de gasrijke Golfstaat ook minister van Buitenlandse Zaken blijft, onderhandelde rechtstreeks met de collega-koning over de verkoop. Het is overigens vooralsnog onbekend aan wie Sjeik Mohammed de woning dan precies heeft verkocht.

Bijzondere trend

Hoewel het luxevastgoed in Londen vaak zo goed als muurvast zit, bleek er in 2023 sprake van een heuse trend wat betreft het verkopen van megalomane woningen in de Britse hoofdstad. Zo werd een herenhuis in de wijk Chelsea voor $ 81 miljoen verkocht aan de president van de Verenigde Arabische Emiraten, Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Ook de Britse miljardair Bobby Arora verkocht eind vorig jaar een luxe herenhuis in Belgravia, een naburige wijk van Mayfair, voor bijna $ 30 miljoen.

Er zijn verschillende redenen waarom een ​​luxe woning kan worden uitgewisseld tussen leden van een ultrarijke familie, zoals het terugdringen van bemiddelingskosten of het verkleinen van het risico dat er successierechten moeten worden betaald als de eigenaar overlijdt. Sjeik Mohammed van Qatar handelde in ieder geval zoals gezegd rechtstreeks met een collega over de verkoop.