Een unieke kans voor- vermogende – autoliefhebbers kan zich zomaar voordoen. Op Facebook wordt namelijk een zeldzame Spyker C8 te koop aangeboden. Van dit model zijn er ooit slechts 266 geproduceerd, alvorens de Nederlandse autofabrikant in 2010 failliet ging.

Unieke Spyker C8 van Nederlandse makelij wordt op Facebook te koop aangeboden

Spyker Cars wilde zich in 1999 direct manifesteren op het wereldtoneel voor auto’s. Dat deden ze dan ook, door als eerste direct een supercar uit te brengen. Dat werd uiteindelijk een C8, waarvan één exemplaar nu op Facebook te koop wordt aangeboden. De C8 beschikt over een op straalvliegtuigen geïnspireerd ontwerp, gecombineerd met een op de bestuurder gerichte dynamiek en een krachtige aandrijflijn. De compacte sportwagen bleek een rariteit, en wist de harten van autoliefhebbers snel te veroveren. Toch bleek dat voor Spyker niet genoeg om stand te houden, en werd in 2010 hun pleit beslecht. Sindsdien is het stil rondom de autobouwer, hoewel verschillende partijen poogden een doorstart met het bedrijf te maken.

Spyker C8

Bron: Facebook Marketplace

Enfin, de zeldzame C8 die nu op Facebook te koop wordt aangeboden, behoorde een tijd toe aan de Amerikaanse vrouwelijke rapper Missy Elliott. Het is dan ook één van de slechts 32 exemplaren die ooit naar de Verenigde Staten is verscheept, en in dat land wordt de Laviolette, zoals Spyker de wagen zelf noemde, dan ook aangeboden. Eerder werd er in Nederland ook al een Spyker te koop aangeboden via Marktplaats.

Spyker C8

Bron: Facebook Marketplace

De carrosserie van de C8 beschikt over een gebeeldhouwde motorkap, spatborden met lamellen en een gigantische dakschep. Hij is volledig afgewerkt in glanzend zwart, behalve het zilveren dak. Verder zijn er twee naar boven zwaaiende deuren in zwanenstijl te vinden, die toegang geven tot de cabine met twee zitplaatsen, bekleed met gewatteerd Ruby-leer en aluminium afwerking. Het interieur is voorzien van een geavanceerd geluidssysteem dat is geïnstalleerd door Missy Elliot zelf, aangezien de C8 er niet mee de fabriek verliet.

Ruim 400 pk

Maar bij een wagen van dit kaliber draait het uiteraard om wat er onder de motorkap huist. Dat is in dit geval een atmosferische 4,2-liter V8 van Audi, die ruim 400 pk levert. De topsnelheid zou daarmee zo’n 300 kilometer per uur bedragen. Van 0 naar 100 accelereren doet hij in slechts 4,5 seconden. Daarbij zou de wagen nog in een uitstekende staat verkeren, en slechts iets meer dan 6.200 kilometer op de teller hebben staan. De rapster deed de wagen twee jaar geleden van de hand aan de huidige eigenaar.

De wagen moet $ 599.000 opbrengen, wat meer dan het dubbele is van de oorspronkelijke prijs van $ 275.000.