Er komt een nieuw hoofdstuk in de rijke scheepvaartgeschiedenis van Nederland. Het superjacht Hanuman van de Amerikaanse techmiljardair Jim Clark is deze week voor groot onderhoud gearriveerd bij de Nederlandse scheepswerf Holterman Shipyard in het stadje Meppel in Drenthe.

Superjacht Hanuman is voor onderhoud in Drenthe

Hanuman werd in 2009 gebouwd door Royal Huisman, ook een Nederlandse werf, uit het Overijsselse Vollenhove. Nederland is dus lang geen vreemd land voor het 42 meter lange en het 180 ton zware zeiljacht. Het is een replica van een schip uit 1937, dat destijds werd gebruikt voor de America’s Cup, één van de oudste internationale sportevenementen ter wereld. Het jacht is deze week in Meppel gearriveerd bij de werf Holterman Shipyard. Hier zal het imposante vaartuig een onderhoudsbeurt van zo’n zeven maanden ondergaan.

Tim Wedzingazegsman van de werf, vertelt er tegen RTV Drenthe wat over: “Het krijgt een nieuw dek en er komt ook een nieuwe airco-installatie op. Ook worden de motoren gecontroleerd en mogelijk verbeterd. Dus het is echt een grote onderhoudsbeurt.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RTV Drenthe (@rtvdrenthe)

Maar hoe is zo’n megalomaan jacht in Meppel terechtgekomen? Wedzinga: “Ik ben in aanraking gekomen met de bemanning en ik heb op twee van dit soort schepen gevaren, waaronder deze. Ik ben vervolgens altijd in contact gebleven met de kapitein en het team van de eigenaar. Zodoende zijn we benaderd voor de onderhoudsbeurt.”

Antigua

Om het schip in Meppel te krijgen, zijn behoorlijk wat bergen verzet. In eerste instantie is het jacht vanaf het Caribische eiland Antigua over de Atlantische Oceaan naar Amsterdam gevaren. Daar is het op een ponton gezet, en via het IJsselmeer en het dorp Zwartsluis naar het stadje in Drenthe gevaren. Ook Holterman Shipyard heeft zich even op de komst van Hanuman moeten voorbereiden. Zo diende er extra ruimte te worden gemaakt in de loods. Het is overigens het grootste schip dat de werf ooit op haar terrein heeft gehad. Het op-één-na grootste jacht was 33 meter lang, ruim 9 meter korter dan de Hanuman.

Het jacht behoort toe aan Jim Clark, een 80-jarige Amerikaanse miljardair. Hij verwierf zijn miljardenvermogen met de oprichting van verschillende opmerkelijke technologiebedrijven in Silicon Valley, zoals Silicon Graphics, Netscape, myCFO en Healtheon. Na de onderhoudsbeurt kan het jacht overigens gewoon weer het water op, waar het vooral voor internationale zeilwedstrijden zal worden gebruikt.