De Italiaanse politie heeft in de haven van de zuidelijke stad Napels voor maar liefst € 48 miljoen aan valse eurobiljetten aangetroffen. Bij de vondst werden zeven verdachten aangetroffen, die allen werden aangehouden.

Italiaanse politie treft voor € 48 miljoen aan valse eurobiljetten aan in haven van Napels

De Guardia di Finanza, een politiedienst die gespecialiseerd is in alle misdaad rondom financiën, heeft een filmpje online gezet van de actie. Daarin is te zien dat de agenten een pallet met daarop een gigantische stapel nepgeld ontmantelen. De briefjes waren met twaalf naast elkaar afgedrukt op in totaal 80.000 grote vellen papier. Ze moesten alleen nog worden uitgesneden en voorzien van een zilverkleurige strook die bedoeld is om echt van nepgeld te onderscheiden.

Volgens ANSA, een Italiaans persbureau, stond de locatie van de gigantische vondst al langere tijd in het vizier van de autoriteiten. Al langere tijd wordt er gejaagd op de producenten van nepgeld in Napels/Napoli, de stad met bij uitstek de meeste criminaliteit in Italië. De afgelopen vijf jaar zijn er vijf werkplaatsen ontmanteld en is er voor € 100 miljoen aan vals geld in beslag genomen. Daar komt nu dus nog eens € 48 miljoen bij.

Groot probleem

Nepgeld is een groot probleem in Napels. Volgens ingewijden is de stad de Europese hoofdstad van de valsemunterij. Het wordt niet enkel in die stad gebruikt, maar breidt zich ook verder uit over de intercontinentale landsgrenzen. Het geld wordt in Italië in omloop gebracht en de Napolitaanse maffia gebruikt het ook in grote hoeveelheden in de Zuid-Amerikaanse handel in verdovende middelen. Zelfs de onbevreesde misdaadverslaggever Kees van der Spek wijdde er ooit een aflevering van zijn Oplichters Aangepakt aan, wat de problematiek alleen maar bevestigt.