Nicolette van Dam en Bas Smit zijn één van de bekendste showbizz-koppels die ons land lief is. De twee hebben inmiddels een respectabel zakelijk imperium opgebouwd, en dat heeft hen allesbehalve windeieren gelegd. Hun vermogen is dan ook imposant.

Eén van de bekendste koppels van ons land heeft de schaapjes prima op het droge

Nicoletta van Dam (14 augustus 1984 in Amsterdam) is van de twee allicht de bekendste. Van Dam staat namelijk te boek als actrice en presentatrice. Haar tv-carrière begon in 2004 in de dierentuinserie ZOOP, waarna ze nog verschillende (gast)rollen had in verschillende films en series. Sinds 2004 is Van Dam ook actief als presentatrice, van programma’s als bijvoorbeeld De Bloemenstal, samen met Winston Gerschtanowitz. Ze presenteerde daarnaast Ik wed dat ik het kan!Achmea Kennisquiz J/M  en WieKent Nederland. Tegenwoordig is Van Dam vooral bezig met ondernemen. Samen met haar broer heeft ze een eigen brasserie, Brasserie Van Dam, in de Amsterdamse Cornelis Schuytstraat. Samen met haar man Bas Smit heeft ze nog eens 20 bedrijven op haar naam staan. De twee trouwden in 2015 en groeiden uit tot één van de bekendere koppels in Nederland.

Het succes van die bedrijven heeft het koppel vooral te danken aan hun aanwezigheid op social media. Zo zijn de twee onder meer het brein achter het festival De Amsterdamse Zomer, en brachten ze ook twee boeken uit, Nederland heeft alles en Amsterdam heeft alles. Afgelopen periode kwamen de twee vrij veel in het nieuws omdat ze een bedrag van € 2,6 miljoen eisten van Coca-Cola. Voor dat bedrag zouden ze het merk vijf keer promoten op een festival. Er ging uiteindelijk slechts één festival door. Ze incasseerden al zes ton, maar nu willen zij alsnog de overige € 2 miljoen hebben. Coca-Cola wil er niet aan. Zij beweren dat Bas en Nicolette hebben samengespannen met de inmiddels ontslagen manager, die de deal met de twee zou hebben beklonken. Maar ook zonder die € 2,6 miljoen hebben de twee niks te klagen.

Het vermogen van Nicolette van Dam en Bas Smit

De twee houden er een slimme manier van de kost verdienen op na. In die twintig bedrijven, heeft het koppel soms enkel een belang van soms slechts een paar procent. Aan Quote legden ze ooit al eens uit dat zij geld verdienen door middel van ‘equity for media’-deals, wat inhoudt dat zij bereik leveren in ruil voor aandelen. Naar eigen zeggen kunnen de twee daar prima van leven. Smit zelf zou met zijn bv op deze manier van ondernemen een vermogen van zo’n € 5,8 miljoen verdiend hebben. Zijn eigen vermogen wordt geschat op € 800.000.

Bij Van Dam is een eigen vermogen van € 1,2 miljoen te vinden, wat een gezamenlijk vermogen van € 2 miljoen inhoudt. Daar is hun huis in Amsterdam-Zuid, dat in deze tijd zo’n € 4 miljoen waard is, nog niet eens bij opgeteld. Van Dam heeft daarbij ook nog een onberekend belang in de eerder genoemde brasserie. Al met al wordt het gezamenlijke vermogen van Nicolette van Dam en Bas Smit geschat op een slordige € 13 miljoen.