Vespa, zo’n beetje de meest gangbare en bekende scooter. Een nieuw exemplaar gaat de deur uit voor zo’n € 3.000 à € 4.000. Toch heeft een nota bene tweedehands exemplaar van een Vespa-scooter op een veiling in Monaco ongeveer het tienvoudige opgebracht.

Tweedehands Vespa-scooter levert bij veiling € 30.000 op

De veiling werd georganiseerd door het gerenommeerde veilinghuis RM Sotheby’s, en stond tussen de klassieke Ferrari’s. Een bijzondere plek voor deze op het oog gewone scooter, maar daar is een reden voor. Deze Vespa betreft namelijk een speciale ‘Ferrari Edition’, waarvan er ooit maar zeven wereldwijd gemaakt zijn. Die Ferrari-kenmerken worden geuit door het feit dat de tweewieler over een zadel beschikt dat is gemaakt van een speciaal suède materiaal dat ook in het interieur van Ferrari’s wordt gebruikt. Verder heeft de Piaggio Vespa LX 125 de welbekende felrode Ferrari-kleur en is hij voorzien van een steigerend paardje aan de voorkant.

Ferrari Vespa

Bron: Sotheby’s

Deze Vespa-scooter uit 2006 is voortgekomen uit een soort symbolische samenwerking van de Italiaanse scooterbouwer Piaggio en onze vrienden uit Maranello. U hoeft dan ook geen speciale specificaties te wachten: het blokje in de Vespa levert gewoon 125cc. Echter is het voertuig niet geschikt om te worden bereden, het is een show-item. Op de teller vinden we de getallen 2.128, en dat zal dus niet meer verder oplopen.

Eerdere samenwerking

Het is overigens niet de eerste keer dat Piaggio en Ferrari de handen ineen slaan. Regelmatig zien we de Formule 1-coureurs van de prestigieuze Scuderia de tweewielers namelijk gebruiken om zich over het circuit te verplaatsen. En voor die samenwerking hebben de twee een goede reden gehad, zo mogen we geloven. ‘Er zijn maar weinig merken die de geest van Italiaanse cool en flamboyantie zo goed vangen als Ferrari en Vespa’, aldus de veilingmeester.

Ferrari Vespa

Bron: Sotheby’s

De samenwerking tussen de twee titanen van de Italiaanse productie is schaars geweest, maar wordt des te meer geroemd om zijn zeldzaamheid. In 2001 onthulde Piaggio de Vespa Ferrari ET4 150 als eerbetoon aan Scuderia Ferrari vanwege zijn kampioenssucces in het Formule 1-seizoen in het voorgaande jaar. De scooter werd gepersonaliseerd met de namen van Luca Cordero di Montezemolo, Jean Todt, Michael Schumacher en Rubens Barrichello, afgewerkt in klassiek Ferrari-rood en voorzien van een leren stoel bekleed met het materiaal dat wordt gebruikt voor de beste straatauto’s van Maranello.