Wat zou u doen als u in plaats van een bedrag van $ 106 opeens $ 1 miljoen ontving? Op onderzoek uit gaan, toch? Een student uit Zuid-Afrika dacht daar heel anders over. In plaats van de beoogde $ 106 kreeg ze plotsklaps een bedrag van ruim $ 1 miljoen op haar rekening gestort, en daar besloot ze maximaal gebruik van te maken.

Student uit Zuid-Afrika ontvangt per ongeluk $ 1 miljoen en besluit het volledig uit te geven

Terug naar 2017. In dat jaar was de toen 32-jarige Sibongile Mani student aan de Walter Sisulu Universiteit in Mthata, Zuid-Afrika. Ook daar hebben ze het prachtige systeem, dat in Nederland luistert naar de naam studiefinanciering. In Zuid-Afrika bedroeg die voor Mani omgerekend $ 106 per maand. Tot ze op een dag haar bankrekening checkte, en zag dat er niet $ 106, maar meer dan $ 1 miljoen was overgemaakt. In plaats van op onderzoek uit te gaan, besloot ze dat bedrag maximaal uit te geven. Ze kocht designerkleding, de nieuwste iPhone en dure flessen drank. Ze had al meer dan $ 54.000 gespendeerd toen de aap uit de mouw kwam door een bonnetje dat ze achterliet in de supermarkt. Dat bonnetje liet zien dat ze zo’n $ 740.000 op haar rekening had staan, immens veel voor een student.

De afdelingssecretaris van het Zuid-Afrikaans Studentencongres, vertelde: “Ze leek plotseling zoveel geld uit te geven. Het bonnetje, dat uitlekte, liet zien dat ze ongeveer $ 740.000 op haar rekening had staan. Ze gooide met cadeaus en feestje voor haar vrienden alsof het niets was.”

Arrestatie

Daarop werd Mani in de kraag gevat, en in 2017 gearresteerd voor diefstal en fraude. In 2022 werd ze uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar achter de tralies. Ze ging vervolgens in beroep en beweerde dat ze het geld zag als een geschenk van God. In 2023 werd haar straf opgeschort, wel onder de voorwaarde dat ze in die tijd geen diefstal of fraude pleegde, naast het voltooien van 14 weken gemeenschapsdienst en hulpverlening.