Rolex staat te boek als het meest gangbare – en bekende – horlogemerk. Maar ook de Zwitsers hebben een aantal zeer zeldzame uurwerken voortgebracht. Schoolvoorbeeld daarvan is die met referentienummer 4113, waarvan er wereldwijd slechts negen gemaakt zijn. Op een veiling leverde deze onlangs $ 3,5 miljoen op.

Unieke Rolex gaat voor $ 3,5 miljoen naar de veiling

De Rolex met referentienummer 4113 is één van de meest zeldzame exemplaren die de Zwitserse horlogemaker ooit heeft gemaakt. Als Rolex-horloges op veilingen voor hoge bedragen worden verkocht, is dat meestal omdat er een absurdistisch verhaal achter schuilt. Dat is bij dit exemplaar wel anders, want dit type horloge heeft Rolex slechts één keer gemaakt, in een oplage van twaalf.

Zeldzaam horloge

Bron: Monaco Legend Auctions

Het betreft een extra grote chronograaf met split-seconden, gemaakt in 1942 en oorspronkelijk bedoeld voor piloten. Zoals gezegd maakte Rolex er slechts twaalf van, alvorens het een compleet andere weg in sloeg. Rolex is hedendaags immers gespecialiseerd in sporthorloges, met een nikkel band, en dus is een dergelijk exemplaar niet iets wat u gelijk bij de Zwitsers voor ogen zult zien. Rolex heeft er in totaal slechts twaalf gemaakt, waarvan er vandaag de dag slechts negen bekend zijn, en slechts twee, waaronder deze, zijn ooit op een veiling aangeboden.

John Goldberger

Een andere reden voor de schreeuwend dure prijs is – toch – te vinden achter de eigenaar. Het horloge behoorde in het verleden namelijk toe aan John Goldberger, het Britse pseudoniem van Auro Montanari. Hij is een Italiaanse horlogeverzamelaar die wordt beschouwd als een soort God in de horlogewereld.

Het horloge werd verkocht op Monaco Legend Auctions en had een pre-veilingschatting van tussen de € 2,8 miljoen en € 5,6 miljoen. Uiteindelijk werd het verkocht voor € 3.284.000, of ongeveer $ 3,5 miljoen.