Miljardair Larry Connor, afkomstig uit de Amerikaanse staat Ohio en eigenaar van Triton Submarines, heeft het voornemen uitgesproken om een peperdure onderzeeër te bouwen, om daarmee het wrak van de Titanic te bekijken. U zult wellicht direct denken aan de OceanGate-tragedie een klein jaar geleden, en dat is precies de reden dat Connor een nieuwe poging wil wagen.

Amerikaanse miljardair gaat voor nieuwe poging om Titanic te bekijken

Het incident OceanGate kwam wereldwijd in het nieuws en veroorzaakte een schokgolf. In juni 2023 implodeerde de duikboot Titan van dat bedrijf namelijk, terwijl het vijf vermogenden onderweg was om het wrak van de Titanic te bekijken. Het was geen onderzeeër, maar een soort cabine, die middels een gameconsole werd bestuurd. Aan boord zaten vijf mensen, wat de gehele capaciteit van het vaartuig was: de Amerikaanse Oceangate-CEO Stockton Rush, de Brits-Pakistaanse miljardair Shahzada Dawood en zijn zoon Suleman, de Britse zakenman Hamish Harding en de Fransman Paul-Henri Nargeolet. Zij kwamen allemaal om het leven nadat het vaartuig implodeerde onder water. Later bleek dat de Titan nooit was getest op het aankunnen van de druk van de oceaan.

Miljardair Titanic

Het incident werd internationaal breed uitgemeten in de media, maar het heeft Connor niet afgeschrikt. Hij wil, als eigenaar van Triton Submarines, een bedrijf dat duikboten ontwerpt, een nieuwe poging wagen. Juist omdat de vorige missie van OceanGate zo gruwelijk mislukte, staat Connor erop dat het hem wél lukt. Volgens hem gaat het vooral om de uitvoering. Met zijn bedrijf Triton Submarines wil Connor bewijzen dat OceanGate heeft gefaald simpelweg omdat ze fouten hebben gemaakt en de veiligheid hebben genegeerd, en niet omdat de expeditie inherent te gevaarlijk is.

‘Een apparaat’

In een interview met The Wall Street Journal haalt Connor uit naar OceanGate. Volgens hem was de Titan slechts ‘een apparaat’, “Wat we moeten doen is een onderzeeër bouwen die herhaaldelijk en veilig naar diepten op Titanic-niveau kan duiken en de wereld laten zien dat je dat kunt doen”, zo zegt hij verder.

Voor deze reis wil het bedrijf de Triton 4000/2 Abyssal Explorer gebruiken, een tweepersoonsvaartuig van $ 20 miljoen dat wordt beschreven als ’s werelds diepste duikende acrylonderzeeër. Volgens Triton kan hij meer dan 4.000 meter dalen, precies zo diep als de Titanic ligt.