De originele illustratie van het eerste Harry Potter-boek is in New York geveild voor $ 1,9 miljoen. Volgens het desbetreffende veilinghuis Sotheby’s is dit het hoogste bedrag dat ooit voor een Harry Potter-item bij een veiling is betaald.

Harry Potter-illustratie levert bij veiling een recordbedrag op

Het gaat om de illustratie op de voorkant van de kaft van de eerste editie van Harry Potter and the Philosopher’s Stone uit 1997. Van tevoren werd gedacht dat de tekening tussen de $ 400.000 en $ 600.000 zou opbrengen. In 2001 bracht dezelfde tekening ongeveer $ 105.000 op, echter waren toen nog niet alle delen van de Harry Potter-serie verschenen.

De tekening is gemaakt door Thomas Taylor, een gerenommeerde illustrator van kinderboeken uit het Engelse Norwich. Volgens Sotheby’s was hij destijds een van de eersten die het boek mocht lezen. Taylor, die nu dus zelf kinderboeken schrijft en illustreert, laat in een verklaring van het veilinghuis weten trots te zijn op het ‘magische begin’ van zijn carrière.

De eerste omslag

Rowlings eerste roman werd oorspronkelijk in 1997 in Groot-Brittannië uitgebracht met de titel “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” door Bloomsbury Publishing. Thomas Taylor werd gevraagd om de originele boekomslag voor Rowlings debuutroman te maken en het was zijn eerste professionele opdracht. Taylor’s charmante boekomslag is een aquarelillustratie van de hoofdrolspeler in zijn iconische kledij en dient als de eerste visuele introductie van de lezer tot Harry Potter, zo omschrijft het veilinghuis het.