Een mooie middag voor een stel uit de Amerikaanse stad New York. Tijdens een middagje magneetvissen afgelopen vrijdag visten zij plotsklaps een kluis uit het water, waar een lading zeiknatte bundels met briefjes van in totaal $ 100.000 in bleek te liggen. Mooi bijkomstigheid: het koppel mocht de buit houden. Maar of ze daar nog wat aan hebben…

Amerikaans stel vist kluis met bundels met $ 100.000 aan briefgeld uit het New Yorkse water

Het was een normale vrijdagmiddag voor James en Barbie toen ze besloten te gaan magneetvissen in een meer in het Flushing Meadows Corona Park in de wijk Queens in New York. Het stel vertelt in een interview met NY1 dat het met magneetvissen was begonnen gedurende de Coronapandemie, en dat het sindsdien één van hun hobby’s is. Het zoeken naar schatten heeft een grote aantrekkingskracht op hem en zijn vriendin, zo leggen ze uit, en op deze manier hoefden ze niet veel geld uit te geven aan een uitrusting: een stuk touw en een goede magneet volstaan immers. De werking is simpel: het touw wordt vastgebonden aan een paal – of die houd je vast – en de magneet wordt in het water getroffen. Dan is het wachten tot je beet hebt, waarbij het vaak niet meer is dan een oude fiets.

Dat bleek in dit geval niet zo te zijn. Het stel trok een, zoals ze dat zelf benoemen, ‘schat’ uit het water. Een legitieme naam, want in wat later een zware kluis bleek, zaten een aantal bundels met briefjes van $ 100, met een waarde van wel $ 100.000.

Politie

Eerlijk als de twee zijn, stelden zij direct de plaatselijke politie van het New Yorkse district in kennis. De politie meldde hen later echter dat het waarschijnlijk om een gestolen kluis ging, maar omdat het niet mogelijk was om de oorspronkelijke eigenaar op te sporen, mochten ze de kluis én de inhoud houden. “Ik kon het niet geloven. Ik werd gek”, zo vertelt een euforische Barbie in het interview.

Kleine kanttekening: de briefjes waren wel doorweekt. Hoeveel het stel aan hun vondst heeft overgehouden is dan ook nog niet bekend. Als meer dan de helft van het biljet over is, samen met voldoende overblijfselen van de andere helft, kan men een volledige vergoeding krijgen. Als er minder dan de helft van het biljet over is, dan moet men bewijsmateriaal overhandigen waaruit blijkt dat men het briefgeld niet opzettelijk heeft beschadigd. Een heel gedoe, wordt vervolgd.