Het gaat in de filmwereld nergens anders over dan over de hitserie ‘Baby Reindeer’, wat het waargebeurde verhaal van komiek Donny Dunn (gespeeld door Richard Gadd) volgt die jarenlang werd gestalkt door een vrouw. Een Amerikaanse dame die beweert dat de rol van vrouwelijke stalker op haar gebaseerd is, eist nu $ 170 miljoen van Netflix.

‘Baby Reindeer’ is een absolute Netflix-hit

‘Baby Reindeer’ kwam slechts een paar maanden geleden uit, maar is wereldwijd al miljoenen keren bekeken. De Netflix-serie vertelt het waargebeurde verhaal van de Schotse komiek Donny Dunn (gespeeld door Richard Gadd), die jarenlang werd gestalkt door een vrouw. Dunn werkt overdag als barman, als hij op een dag ene Martha (gespeeld door Jessica Gunning) ontmoet. Al snel raakt Martha geobsedeerd door Donny en laat ze hem niet meer met rust. Het verhaal is waargebeurd. Acteur en komiek Richard Gadd, die de hoofdrol speelt en mee heeft geschreven aan het scenario, heeft het zelf meegemaakt. In de vijf jaar dat Gadd gestalkt werd, ontving hij 41071 e-mails, 350 uur aan voicemails, 744 tweets, 46 Facebookberichten en 106 pagina’s brieven en enkele cadeaus van zijn stalker. De e-mails en berichten die getoond worden in de serie zijn echt.

Een Schotse vrouw beweert nu echter dat de rol van Martha op haar gebaseerd is. Ze klaagt Netflix aan voor onder meer laster, het opzettelijk toebrengen van emotionele schade en nalatigheid. De aanklacht werd ingediend bij een rechtbank in Californië. Ze hoopt van Netflix een schadevergoeding van maar liefst $ 170 miljoen te krijgen, omgerekend € 156 miljoen.

Kijkers onthullen identiteit

Hoewel Gadd in de serie fictieve namen gebruikte, onthulden kijkers al snel de ware identiteit van de vrouw. Het zou ene Fiona Harvey zijn. In een interview met Piers Morgan vertelde Harvey dat het verhaal ‘van geen kant klopte’. Ook beschuldigt ze Gadd dat hij het verhaal heeft verzonnen en dat hij zélf door haar was geobsedeerd. De – volgens Harvey – onwaarheden in de serie hebben inmiddels zo’n impact op haar leven, dat ze de streamingdienst dus heeft aangeklaagd.

Netflix blijft in ieder geval achter Baby Reindeer staan na de aanklacht.