Mocht u altijd al de wens hebben gehad om een kasteelheer te zijn, dan is dit uw kans. In Frankrijk wordt er namelijk één voor een tamelijk lage prijs van € 0 te koop aangeboden. De organisatie achter het Franse Château de Lagarde, gelegen in het Zuid-Franse Lagarde, doet het middeleeuwse kasteel gratis van de hand, maar de koper moet wel genoeg fondsen hebben om alle broodnodige restauraties te kunnen uitvoeren.

Kasteel in Zuid-Frankrijk wordt voor € 0 te koop aangeboden

Na twaalf jaar sluiten de deuren van Château de Lagarde, een kasteel uit de 11e eeuw in het departement Ariège, in het zuidwesten van Frankrijk. Een bezoekje brengen zal deze zomer niet meer tot de mogelijkheden behoren. Dat heeft Per Lé Castel, de organisatie die verantwoordelijk is voor het kasteel, beslist. “Na twaalf jaar collectief avontuur kunnen we om administratieve redenen helaas geen bezoeken meer aanbieden. Dit spijt ons allemaal”, aldus de vereniging op haar website.

Deze administratieve redenen blijken eigenlijk veiligheidsredenen te zijn. Er zijn dringend renovaties nodig in het kasteel om veilig bezoek te kunnen garanderen. De organisatie heeft hier echter geen budget voor. Jaarlijks komen er minder dan 10.000 bezoekers naar de regio om het kasteel te bezichtigen, en er zijn weinig andere inkomstenbronnen. Er worden wel enkele evenementen georganiseerd, zoals bruiloften en andere feesten, maar deze zijn niet voldoende om de torenhoge kosten te dekken. “Om het kasteel volledig toegankelijk te maken, zouden miljoenen euro’s nodig zijn”, zegt de voorzitter van de vereniging. “Het restauratieproject zou twee keer zoveel kosten als dat van de Notre-Dame in Parijs.”

De vereniging is daarom op zoek naar een koper. Voor de eigendomsakte hoeft echter nauwelijks iets betaald te worden. “Als iemand het wil, schenken wij het kasteel”, vertrouwde de voorzitter toe aan Ouest-France. “Maar niemand wil zich hiermee bezighouden, omdat het een financiële aderlating is. Er zijn tientallen kastelen in deze staat in Frankrijk.”

Restauraties

Mocht u dus altijd al hebben gedroomd van het bezitten van een eigen kasteel, kunt u nu uw slag slaan. U dient er echter wel rekening mee te houden dat het onderhouden en restaureren van een dergelijk historisch object een behoorlijke investering vergt. Die ‘gevraagde’ € 0 dekt de lading allesbehalve. Enfin, een bijzondere kans is het zeker. Blaast u dit prachtige stukje geschiedenis nieuw leven in?