De nettowinst van het Franse luxeconcern LVMH, dat zijn naam koppelt aan enkele van ’s werelds meest begeerde merken zoals Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co., heeft in de eerste helft van dit jaar een verrassende wending genomen. Met al zijn glitter en glamour is het verrassend te zien dat de winst van het bedrijf niet zo sprankelend was als men zou verwachten. Blijkbaar zijn de rijke consumenten tegenwoordig iets voorzichtiger geworden met hun uitgaven aan peperdure handtassen en Hennessy Cognac.
LVMH ziet nettowinst in eerste half jaar van 2024 met 14% dalen
Volgens de dinsdag gepresenteerde financiële resultaten is de nettowinst van LVMH met maar liefst 14% gedaald, waardoor het op een toch nog substantiële € 7,3 miljard uitkwam. Voor een bedrijf dat zichzelf graag ziet als het grootste luxeconcern ter wereld, zijn dergelijke cijfers nogal onverwacht. De omzet kwam eveneens uit op € 41,7 miljard, wat een daling van 1% vertegenwoordigt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Niet bepaald een reden voor champagne. Marktkenners hadden duidelijk op meer hoopvolle resultaten gerekend.
Rijke consument geeft minder uit aan dure handtassen en cognac bij luxe concern LVMH https://t.co/pjssj552St pic.twitter.com/StSXrVMivx
— DFT (@dft) July 23, 2024
Het blijkt dat onzekere geopolitieke en economische omstandigheden de overhand hebben wat betreft die tegenvallende cijfers. Rijke consumenten, die normaliter niet verlegen zijn om een fortuin uit te geven aan luxegoederen, zijn nu blijkbaar iets voorzichtiger. Misschien hebben ze bedacht dat er ook iets te zeggen valt voor ‘less is more.’ Of misschien hebben ze gewoon ontdekt dat ze niet echt een twintigste Louis Vuitton tas nodig hebben. Hoe dan ook, deze terughoudendheid lijkt LVMH te hebben geraakt, vooral met de verkoeling van de economie in China. Die verkoeling heeft geleid tot een daling van de uitgaven aan luxeartikelen.
Bernard Arnault
Bernard Arnault, de topman van LVMH, bleef kalm en vol vertrouwen tijdens zijn toelichting op de resultaten. “Hoewel we waakzaam blijven in de huidige context, gaat de groep de tweede helft van het jaar met vertrouwen tegemoet,” verklaarde Arnault. Maar achter deze serene façade schuilt de realiteit dat China, een van de grootste markten voor luxeartikelen, momenteel niet zo snel groeit als gewenst. Het is alsof de Chinese economie een beetje een kater heeft van zijn snelle groei en nu langzaam zijn weg naar herstel zoekt.
Natuurlijk, laat het aan een luxeconcern als LVMH over om te benadrukken dat het slechts een kwestie van tijd is voordat alles weer in hun voordeel draait. Met een reeks nieuwe collecties, grensverleggende modeshows en misschien zelfs een paar strategische prijsverlagingen, is het wachten op het moment dat de elite weer begint te besteden alsof er geen morgen is. Misschien komt er zelfs een dag dat de rijken der aarde hun hart ophalen met nog meer handtassen, couture kleding en die heerlijke cognac die zo goed verkoopt in betere tijden.