Het Nederlands elftal heeft een indrukwekkende € 18,75 miljoen verdiend tijdens het EK voetbal in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman werd woensdag in Dortmund door Engeland uitgeschakeld in de halve finales met een nipte 1-2 nederlaag. Het verdiende poen biedt echter wel troost.

Nederlands Elftal op het nippertje uitgeschakeld in de halve finale van het EK tegen Engeland

Het Nederlands Elftal wist uiteindelijk tot de halve finale te komen, al met al een prima resultaat gezien de vooraf gedane voorspellingen. Hoewel Nederland de route aan de ‘goede kant’ van het speelschema had – er werd in de achtste finales afgerekend met Roemenië en in de kwartfinales met Turkije – wist Nederland in de halve finale niet langs de Engelsen te komen. Xavi Simons schoot Oranje nog wel op voorsprong, maar in de laatste minuut werd het pleit beslecht: 1-2.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door UEFA EURO 2024 (@euro2024)

Desondanks kan er, zeker financieel gezien, terug worden gekeken op een goed toernooi. Bijna de helft van het miljoenenbedrag was al binnen voordat er een bal was getrapt. De startpremie alleen al bedroeg een mooie € 9,25 miljoen. Door de 2-1 overwinning op Polen en het 0-0 gelijkspel tegen Frankrijk kwam daar nog eens een bedrag van € 1,5 miljoen bij. Vervolgens verdiende Oranje met de plek in de achtste finales nog eens € 1,5 miljoen. Alsof dat nog niet genoeg was, bracht de plaatsing voor de kwartfinales nog eens € 2,5 miljoen in het laatje.

€ 4 miljoen extra

In de kwartfinales won Nederland met 2-1 van Turkije. Hiermee werd de kas met een extra € 4 miljoen gespekt dankzij de plek in de halve eindstrijd. Had Nederland gewonnen van Engeland, dan was het bedrag nog hoger uitgevallen. Het bereiken van de finale had € 5 miljoen opgeleverd en de uiteindelijke Europees kampioen zou een riante € 8 miljoen hebben ontvangen.

Het totale prijzengeld van het EK in Duitsland bedraagt een astronomische € 331 miljoen. Het door Oranje verdiende bedrag gaat rechtstreeks naar de KNVB. Al met al een lucratief toernooi voor Nederland, ook al bleef de ultieme glorie net buiten bereik. In ieder geval kan de KNVB tevreden terugkijken op een financieel succesvolle campagne, al had een finaleplaats natuurlijk nog wat extra glans (en miljoenen) gegeven.