Afgelopen 2 juli brak er vroeg in de ochtend een grote brand uit op de scheepswerf van Lürssen in Schacht-Audorf bij Rendsburg, in het noorden van Duitsland. Bij die immense brand gingen een voltallige hal in vlammen op, waarbij meerdere superjachten zwaar beschadigd raken, waaronder het superjacht ‘Honolulu’ ter waarde van $ 250 miljoen. Deze zou toebehoren aan een nog anonieme Saoedische miljardair.

Superjacht ‘Honolulu’ ter waarde van $ 250 miljoen gaat in vlammen op bij immense brand

De immense brand brak afgelopen 2 juli in de vroege ochtenduren uit op de scheepswerf van het gerenommeerde jachtbedrijf Lürrsen, in het noorden van Duitsland. De brand brak rond 9 uur ’s ochtends uit, waarna ruim 100 brandweerlieden in actie kwamen om het snel om zich heen slaande vuur onder controle te brengen. De brandweer was tot ver in de volgende nacht bezig met bluswerkzaamheden, maar kreeg de brand vervolgens onder controle. Over een vermoedelijke oorzaak is nog niets bekend. De Lürssen-scheepswerf heeft echter ernstige schade opgelopen door de brand.

Vooral de nieuwe hal moest het ontgelden. In die hal werd ook het gloednieuwe superjacht ‘Honolulu’ klaar. Het 2.250 ton wegende luxe schip, dat later dit jaar zou worden opgeleverd, was bijna klaar en is waarschijnlijk het grootste slachtoffer van de brand. Het 75 meter lange schip, dat naar verluidt een hoogtepunt is van vakmanschap en innovatie, ter waarde van $ 250 miljoen, werd gebouwd voor een anonieme Saoedische miljardair.

Brandstofceltechnologie

Er is verder heel weinig informatie over het superjacht, maar geruchten vertellen dat het weleens één van de schepen zou kunnen zijn die is uitgerust met de brandstofceltechnologie van Lürssen, waardoor het voor de brandweerlieden nog moeilijker werd om de brand onder controle te krijgen. Met die technologie kan elektrische energie worden opgewekt op basis van uit groene methanol geherformuleerde waterstof, waarmee naar verluidt tot 1.000 zeemijlen emissievrij kan worden gevaren. Hoewel de faciliteit en het in aanbouw zijnde schip mogelijk onder de verzekering vallen, zal dit incident het imago van de scheepswerf ernstig schaden.