Warren Buffett, de 94-jarige Amerikaanse belegger en CEO van Berkshire Hathaway, heeft een groot deel van zijn aandelen in Apple verkocht. Deze stap komt op een moment van toenemende twijfels over de torenhoge beurskoersen van grote technologiebedrijven. Daarmee is Buffett in één klap bijna $ 100 miljard rijker.

Warren Buffett verkoopt de helft van zijn Apple-aandelen voor $ 90 miljard

Berkshire Hathaway, Buffett’ investeringsvehikel dat bekend staat om zijn lange termijn en waarde-georiënteerde beleggingsstrategie, heeft besloten de helft van zijn aandelen in het techbedrijf Apple te verkopen. Dit is niet zomaar een nieuwsfeitje, gezien het feit dat Apple al jarenlang als een van de kroonjuwelen van Buffetts portefeuille wordt beschouwd. Eind tweede kwartaal werd Berkshire’s aandeel in Apple gewaardeerd op ongeveer $ 84 miljard, wat betekent dat Buffett een aanzienlijke 49,4% van zijn belang heeft afgestoten, zoals gerapporteerd door CNBC. Financial Times rekende uit dat dit neerkomt op een overdracht van zo’n 390 miljoen Apple-aandelen.

Warren Buffett begon eerder dit jaar al met het afbouwen van zijn positie in Apple, nadat hij in het eerste kwartaal 13% van zijn aandelen had verkocht. Eind 2022 was Berkshire’s belang in de techreus nog $ 174,3 miljard waard, wat aangeeft dat de verkoop een strategische zet kan zijn in reactie op de huidige marktdynamiek. Toch blijft Apple de grootste participatie van het fonds. In mei benadrukte Buffett op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire dat Apple één van de belangrijkste investeringen van zijn holding zou blijven.

De verkoop van Apple-aandelen heeft Berkshire Hathaway geen windeieren gelegd; het leverde in het tweede kwartaal maar liefst $ 76 miljard op. Dit heeft bijgedragen aan een aanzienlijke stijging van de cashvoorraad van het bedrijf, die in de eerste helft van dit jaar groeide van $ 189 miljard naar $ 276,9 miljard. Daarnaast zag Berkshire een stijging in de bedrijfswinst van 15%, met een resultaat van $ 11,6 miljard in het tweede kwartaal.

Marktcorrectie

Het nieuws over de verkoop van Apple-aandelen komt te midden van een bredere correctie in de technologieaandelenmarkt. De explosieve groei van aandelenkoersen sinds eind 2022, aangedreven door de opkomst van generatieve AI-technologieën zoals ChatGPT van OpenAI, lijkt af te nemen. Het enthousiasme over de potentie van AI om bedrijfsprocessen te transformeren en te optimaliseren is duidelijk aan het afkoelen, en beleggers beginnen zich af te vragen of deze technologieën werkelijk zo’n grote impact zullen hebben als eerder werd gedacht.

De technologische sector, met name bedrijven die sterk afhankelijk zijn van AI en chipontwikkeling, heeft sinds begin juli flinke klappen gekregen. AMD verloor bijvoorbeeld een kwart van zijn marktwaarde, Nvidia zag 22% van zijn waarde verdampen, en ook techgiganten zoals Amazon, Microsoft, Alphabet en Meta zijn achteruitgegaan.

Hoewel Apple minder sterk is gedaald dan andere grote technologiebedrijven, zag het bedrijf sinds 10 juli toch een daling van 3,8% in zijn aandelenkoers. De vraag blijft echter of Apple, de maker van de iPhone en een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld, op lange termijn zal blijven profiteren van de technologische verschuivingen die de sector momenteel doormaakt.