Nvidia’s snelle groei op de markt voor kunstmatige intelligentiechips heeft een golf van nieuwe miljonairs gecreëerd onder zijn medewerkers, dankzij de spectaculaire stijging van de aandelenkoers. Sinds 2019 is de waarde van het bedrijf met maar liefst 3.776% gestegen, wat mede te danken is aan het aandeleninkoopprogramma van Nvidia voor werknemers. Dit programma stelt hen in staat aandelen te kopen met een korting van 15%. Voor veel werknemers heeft dit geleid tot aanzienlijke vermogensgroei: de aandelenkoers klom van $ 14 in oktober 2022 naar bijna $ 107 op het moment van schrijven.
Eén op de drie werknemers van Nvidia is nu miljonair
Ondanks deze financiële voordelen, werken de medewerkers van Nvidia in een intensieve en stressvolle omgeving. Bloomberg rapporteerde onlangs dat werknemers vaak lange uren maken en onder grote druk staan. Sommigen ervaren zelfs micromanagement en zware verwachtingen. Dit heeft geleid tot een gevoel van ‘gouden handboeien’ onder de werknemers: hoewel ze financieel zeer goed beloond worden, voelen ze zich gevangen in een veeleisende werkcultuur.
Dit bericht op Instagram bekijken
Jensen Huang, CEO van Nvidia, staat bekend om zijn gedreven leiderschapsstijl. Hij daagt werknemers uit om het beste uit zichzelf te halen. Tijdens een informele bijeenkomst met Stripe-oprichter Patrick Collison gaf hij zelfs aan dat hij werknemers liever “martelt tot ze groots zijn” in plaats van hen te ontslaan. Medewerkers bevestigen dit beeld: van hen wordt verwacht dat ze soms tot diep in de nacht doorwerken. Het intensieve werkritme gaat vaak gepaard met meerdere vergaderingen per dag, wat leidt tot extra druk en spanningen. Sommige werknemers geven aan dat ze waarschijnlijk eerder zouden zijn vertrokken als hun aandelenopties niet pas na enkele jaren zouden vrijkomen.
Leidt ook tot veel problemen
Dit fenomeen, waarin medewerkers blijven vanwege de financiële prikkels van aandelenopties, leidt ook tot een ander probleem: veel werknemers die al geruime tijd in dienst zijn, bevinden zich in een “semi-pensioen” status vanwege hun opgebouwde rijkdom. Deze situatie veroorzaakt interne spanningen, omdat de betrokkenheid van deze werknemers afneemt, zoals ook bleek uit een bedrijfsbrede vergadering in december 2023.
Ondanks de intensieve werkcultuur en de uitdagingen van overwerk, blijft Nvidia een aantrekkelijke werkgever. Het bedrijf heeft een laag verlooppercentage van slechts 2,7%, vergeleken met het gemiddelde van 17,7% in de halfgeleiderindustrie. Bovendien stond Nvidia in 2024 op de tweede plaats op Glassdoor’s jaarlijkse lijst van “Best Places To Work” voor het vierde jaar op rij.
Hoewel de werkomgeving voor sommigen zwaar is, blijft Nvidia een gewilde werkgever door de aanzienlijke financiële voordelen en de mogelijkheid om deel uit te maken van een bedrijf dat vooroploopt in de technologische innovatie.