Nvidia is momenteel het meest waardevolle bedrijf ter wereld en heeft de techgigant Apple ingehaald op de beurs. Met een marktwaarde van maar liefst $ 3,57 biljoen, is Nvidia nu de grootste onderneming als we uitgaan van beurswaarde. De indrukwekkende stijging kwam nog meer in de stroomversnelling na de bekendmaking van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waardoor de aandelenkoers van Nvidia met enkele procenten steeg.

Nvidia is nu liefst $ 3,57 biljoen waard

Het succesverhaal van Nvidia wordt in belangrijke mate toegeschreven aan de opkomst van kunstmatige intelligentie. Nvidia is dé leverancier van krachtige GPU’s die essentieel zijn voor het trainen en runnen van AI-modellen, en techreuzen wereldwijd zijn voor hun AI-ontwikkelingen sterk afhankelijk van de hardware van de Taiwanees-Amerikaanse gigant. Zo meldde Meta recentelijk dat zijn nieuwste LLama 4-model draait op maar liefst 100.000 Nvidia H100-GPU’s. Deze vraag naar geavanceerde hardware zorgt ervoor dat Nvidia keer op keer nieuwe records verbreekt op de beurs. Voor wie in 2022 aandelen in Nvidia kocht, is de waarde van zijn investering inmiddels met maar liefst 850 procent gestegen.

Een cruciale factor in Nvidia’s huidige marktpositie is de unieke rol die het speelt in de AI-industrie. Geen enkel bedrijf profiteert momenteel zo sterk van de AI-golf als Nvidia. Het bedrijf staat bovendien op het punt om de Blackwell-GPU op de markt te brengen, ondanks initiële productieproblemen. Naar verwachting zal deze nieuwste GPU-generatie snel een standaard worden in de AI-sector. Volgens Nvidia-CEO Jensen Huang zijn de eerste producties zelfs al grotendeels uitverkocht, ruim voordat de volledige productie op gang is gekomen.

AMD

Hoewel het bedrijf momenteel een haast monopolistische positie inneemt, is er concurrentie op komst. AMD is vastberaden om zijn positie op de AI-markt te versterken en ziet kansen om een groter marktaandeel te veroveren. Daarnaast hebben enkele grote klanten van Nvidia, zoals OpenAI, aangekondigd dat zij overwegen om zelf hardware te ontwikkelen.