Begin oktober is een marineschip van de Royal New Zealand Navy gezonken voor de kust van Samoa. Het incident vond plaats op 5 oktober, waarbij een vaartuig met een geschatte waarde van $ 63 miljoen verloren ging. De bemanning verloor de controle over het schip, dat vervolgens op een rif botste voordat het strandde en uiteindelijk zonk. Ondanks de ernst van het incident konden alle 75 bemanningsleden en passagiers binnen een half uur worden geëvacueerd. Gelukkig vielen er geen gewonden, en is iedereen veilig aan wal gebracht.
Schip van Royal New Zealand Navy gaat ten onder voor de kust van Samoa
Het schip kapseisde voor de kust van Samoa nadat het rif was geraakt, en ondanks pogingen van de bemanning om het schip van koers te laten veranderen, konden zij dit niet voorkomen. Na de botsing gleed het schip nog zo’n 635 meter verder voordat het strandde. De volgende ochtend brak een reeks branden uit, wat het zinken van het schip verder versnelde. Door de tijdige evacuatie kon erger worden voorkomen.
The preliminary investigation into the grounding and subsequent sinking of 🇳🇿HMNZS Manawanui concludes human error was main cause.
Crew failed to disengage the autopilot and neglected proper manual control checks.https://t.co/z6aU1fH3Rf pic.twitter.com/jiJ0VEenWI
— Navy Lookout (@NavyLookout) November 29, 2024
Uit voorlopig onderzoek blijkt dat het schip op het moment van het incident op de automatische piloot stond. Dit beperkte de mogelijkheden voor de bemanning om in te grijpen en een koerswijziging door te voeren. Niemand aan boord bleek zich ervan bewust te zijn dat deze functie was ingeschakeld. Hierdoor is het incident aangemerkt als een menselijke fout, hoewel verdere factoren nog worden onderzocht in een tweede fase van het onderzoek.
Gevolgen en milieuzorg
Naast de oorzaak van het ongeluk richt het onderzoek zich ook op de gevolgen voor het milieu. De marine van Nieuw-Zeeland heeft verklaard dat men al bezig was met het veiligstellen en afvoeren van brandstof en andere schadelijke stoffen aan boord. Dit om vervuiling van de zee zoveel mogelijk te voorkomen.