In de wereld van high fashion draait alles om innovatie en imago. Het is dan ook geen verrassing dat veel grote modemerken al hebben geëxperimenteerd met het implementeren van crypto betalingen. Dit laat zien dat niet alleen de vraag naar Bitcoin toeneemt, maar dat ook steeds meer grote bedrijven inzien dat dit betalingsmiddel unieke voordelen biedt ten opzichte van traditionele banksystemen. Wil jij weten wat de crypto voorlopers zijn van de mode-industrie? Dit zijn de grootste spelers. 

Gucci

Gucci is misschien wel het grootste en meeste gerenommeerde modewerk dat crypto transacties ondersteunt. Gucci heeft winkels in New York, Los Angeles, Miami, Las Vegas en Atlanta waar betaald kan worden met onder andere Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Tether en Shiba Inu. 

Je zal zien dat de meeste luxemerken op deze lijst met name gevestigde munten accepteert met minder volatiele waarden. Luxe kleding kopen met de top crypto’s voor kortetermijninvesteringen is dus nog niet mogelijk bij veel modegiganten. 

Gucci lanceerde hun crypto campagne in 2022. Klanten kunnen in fysieke winkels gebruik maken van een QR-code voor crypto betalingen. Volgens Gucci zelf is het ondersteunen van crypto transacties een experiment om te onderzoeken hoe de modemarkt reageert op crypto betalingen. Ook een andere Italiaanse grootmacht, Ferrari, accepteert tegenwoordig betalingen in crypto.

Phillip Plein

Phillip Plein was een van de eerste modemerken die crypto transacties aan hun arsenaal toevoegde, en ze hebben verreweg de meeste keuze als het op betalingen aankomt. In de webshops van Philip Plein is betalen met crypto altijd een optie, en bij veel fysieke winkels (niet alleen de flagstores) is dit ook mogelijk.

Je kan betalen met 20 verschillende digitale munten, Phillip Plein ondersteunt dus als enige op deze lijst niet enkel stablecoins. Phillip Plein noemt zichzelf ook wel de crypto koning. Hij was een van de eerste crypto voorstanders in de luxe industrie, en ziet digitale munten als het betalingsmiddel van de toekomst. 

De recente cijfers zijn niet bekend, maar Phillip Plein gaf in 2021 aan € 1,5 miljoen omzet te hebben gedraaid via crypto transacties. 

Off-White

In de flagship stores van Off-White (Londen, Parijs en Milaan) kan je sinds maart 2022 betalen met cryptovaluta waaronder Ethereum, Bitcoin en Ripple. De keuze van Off-White om crypto betalingen te ondersteunen is een logische. 

Ze hebben een jonge doelgroep van voornamelijk mannen tussen de 18 en 35. Dit zijn nu net de mensen die het vaakst in crypto geïnteresseerd zijn. Naast dat veel van hun klanten misschien al geïnteresseerd zijn in crypto, is het voor het merk een uitstekende manier om een vooruitstrevend imago voor zichzelf te creëren.

Off-White maakt gebruik van een elektronisch conversiesysteem dat betalingen met crypto omzet naar fiat valuta. Dit betekent dat ze zelf geen eigenaar van de munt worden, en dus ook niet afhankelijk zijn van de schommelende koerswaardes. 

Balenciaga

Balenciaga accepteert sinds 2022 betalingen met crypto, maar is hierin bij lange na niet ver gevorderd als de rest van de merken op deze lijst. Je kan bij een paar Balenciaga winkels in de VS betalen met enkel Bitcoin en Ethereum.

Daarnaast kunnen niet alle producten gekocht worden met digitale munten, alleen bepaalde high-end collecties. 

Dat Balenciaga hun best doet om jonge consumenten aan hun merk te binden is duidelijk. Naast blockchain technologie investeren ze in digitale trends zoals de Metaverse.

Hublot

Hublot is het enige modemerk op deze lijst dat exclusieve producten aanbiedt die alleen te kopen zijn met cryptovaluta. Dit is een effectieve vorm van marketing, zeker binnen de crypto markt die vol zit met nieuwe miljonairs die maar al te graag willen laten zien waar hun gloednieuwe fortuin vandaan komt.

Als viering van het 10-jarig bestaan van Bitcoin bracht Hublot in 2019 de Big Bang Meca-10 P2P uit. Elk gekochte horloge wordt gegraveerd met de transactie-ID. Dit is een bewijs van betaling waarmee de exacte datum, hoeveelheid en ontvanger kunnen worden opgezocht in de publieke ledger. 

Er werden maar 210 van deze horloges geproduceerd, een verwijzing naar het maximum aantal Bitcoins: 21 miljoen. De producten van Hublot gaan dus echt over digitale munten, en ze ondersteunen niet alleen crypto betalingen als kortstondige marketing hype.