De nieuwe regering van België heeft een creatieve methode bedacht om belastingontduiking tegen te gaan, met name bij kleine ondernemers zoals kappers, bakkers en cafés, én waarbij je ook nog eens miljonair kunt worden. Door een nationale loterij in het leven te roepen, waarbij kassabonnetjes fungeren als loten, hoopt de regering consumenten te stimuleren om altijd een officiële bon met btw te vragen. Het uiteindelijke doel: fiscale fraude verminderen en de belastinginkomsten verhogen.
In België kun je miljonair worden door je bonnetje in te scannen
Het principe achter de loterij is eenvoudig: hoe meer officiële bonnen een consument verzamelt, hoe groter de kans op prijzen, die kunnen variëren van geldbedragen tot zelfs een auto of een jackpot van € 1 miljoen. Dit initiatief wordt expliciet genoemd in het regeerakkoord en is bedoeld om het uitgeven van ontvangstbewijzen door bedrijven te stimuleren.
Binnenkort prijzen te winnen met je btw-bonnetje of kassaticket? Regering onderzoekt loterij om zwart geld tegen te gaan https://t.co/4o8uuftVv3 #vrtnws
— VRT NWS (@vrtnws) February 4, 2025
België neemt hiermee een voorbeeld aan landen zoals Italië en Portugal, die al langer met soortgelijke systemen werken. In België wordt nog relatief veel met contant geld betaald, waardoor het voor ondernemers makkelijker is om inkomsten buiten de officiële boekhouding te houden. De Belgische regering hoopt met deze nieuwe aanpak dat klanten zelf bijdragen aan transparantere financiële transacties.
Succes in andere landen
Hoogleraar fiscaal recht Bruno Peters benadrukt bij het AD dat een dergelijke loterij doorgaans meer belastinginkomsten oplevert dan het kost aan prijzengeld. Hij vergelijkt het met eerdere methoden in Italië, waar belastinginspecteurs bij restaurants werden gepositioneerd en klanten na hun bezoek om hun btw-bonnetje werd gevraagd. Dit leidde echter tot conflicten tussen klanten en ondernemers, waarbij beide partijen elkaar de schuld gaven van een ontbrekende bon.
In Italië kunnen consumenten enkel deelnemen aan de loterij als ze elektronisch betalen, om te voorkomen dat er een zwarte markt ontstaat in valse bonnen. De hoofdprijzen kunnen oplopen tot meer dan een miljoen euro. Portugal hanteert een systeem waarbij klanten hun persoonlijke belastingnummer invoeren bij betaling, waarmee ze wekelijks kans maken op 35.000 euro aan spaarcertificaten. Sinds de start in 2014 heeft de Portugese Belastingdienst ongeveer 19 miljoen euro aan prijzen uitgekeerd. In de beginfase werden zelfs luxe auto’s verloot, maar dit werd na twee jaar afgeschaft.
België moet nog uitwerken hoe de eigen versie van de loterij precies vorm zal krijgen. De details over deelnamevoorwaarden, prijzen en de manier waarop fraude wordt voorkomen, zijn nog niet bekend.