De zeven grootste Amerikaanse techbedrijven ter wereld – Tesla, Apple, Google, Microsoft, Nvidia, Amazon en Meta – golden jarenlang als de absolute beurslievelingen. Maar sinds 1 januari hebben deze bedrijven samen maar liefst $ 2.150 miljard aan beurswaarde verloren. Dat duizelingwekkende bedrag is in amper twee maanden tijd verdampt.
Amerikaanse techbedrijven verliezen sinds 1 januari liefst $ 2.150 miljard aan beurswaarde
De koersdalingen van deze techgiganten zijn aanzienlijk. Apple verloor $ 328 miljard, terwijl Tesla $ 510 miljard in rook zag opgaan. De grootste klap viel bij Nvidia, dat $ 658 miljard verloor. De enige uitzondering op deze trend is Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, dat wél groei doormaakte. Ter vergelijking: het totaalverlies van $ 2.150 miljard is bijna 4,5 keer de Nederlandse staatsschuld. Volgens techondernemer Jürgen Ingels heeft deze correctie vooral te maken met overschatte beurswaarderingen, legt hij uit tegenover het AD.
“Het enthousiasme voor techbedrijven bleef jarenlang groeien, zeker na de doorbraak van AI. Beleggers zagen immense groeipotentie en waardeerden bedrijven als Nvidia en Microsoft soms op veertig keer hun jaaromzet. Maar nu de economische omstandigheden veranderen, zien we een zware correctie. De rente stijgt, wat betekent dat beleggers voorzichtiger worden met risicovolle investeringen.” Daarnaast zorgt de onzekerheid rondom Trumps politieke koers voor nervositeit op de beurs. Beursanalist Tom Simonts van KBC stelt dat miljarden dollars naar Chinese en Europese techbedrijven stromen.
Invloed van Trump en geopolitieke onzekerheid
Donald Trumps mogelijke terugkeer als president en zijn dreiging met nieuwe handelstarieven zorgen voor grote onrust onder Amerikaanse beleggers. De techreuzen vrezen strengere regulering en een mogelijke importbeperking voor Amerikaanse chips naar China. “De Magnificent Seven hebben jarenlang van een gunstig ondernemersklimaat geprofiteerd,” legt Simonts uit. “Nu Trump onzekerheid creëert, zoeken investeerders hun heil elders. In Europa zien we al tekenen van een mogelijke heropleving van de techsector.”
Eén van de grootste verliezers in deze correctie is Tesla. Niet alleen blijven nieuwe modellen uit, ook de publieke perceptie van Elon Musk speelt een grote rol. Zijn openlijke steun aan extreemrechtse bewegingen en de toenemende kritiek op zijn politieke uitspraken hebben impact op het imago van Tesla. “Musk’s fans verwachten dat hij zich volledig richt op Tesla en SpaceX, maar hij steekt veel tijd in politieke en maatschappelijke discussies,” zegt Ingels. “Beleggers raken ongeduldig, en dat zien we terug in de koers van Tesla.”
Bovendien heeft Tesla te maken met sterke concurrentie uit China, waar merken als BYD-records breken. Terwijl Tesla moeite heeft om zijn marktaandeel vast te houden, verkocht BYD in februari 318.000 elektrische auto’s, een stijging van 161% op jaarbasis.