De 94-jarige Warren Buffett is niet alleen een van de bekendste, maar ook een van de meest succesvolle beleggers ter wereld. Het ‘orakel uit Omaha’, zoals de bijnaam van de rijke ondernemer luidt, lijkt zijn centen de afgelopen tijd namelijk voornamelijk in spaarfondsen te steken. Om te kunnen realiseren, heeft Buffett een groot gedeelte van zijn aandelen in techbedrijf Apple reeds van de hand gedaan. Andere beleggers, die evenzo een aardig zakcentje in Apple hebben geïnvesteerd, worden door deze actie van Warren Buffett uitermate onrustig. Zou de Amerikaanse effectenhandelaar op de hoogte zijn van een toekomstige beursdaling?

Warren Buffett maakt medebeleggers uitermate ongerust

De invloed van de 94-jarige Warren Buffett op andere beleggers is zo groot, dat duizenden beleggers ieder jaar de jaarlijkse vergadering van Berkshire Hathaway, het beleggingsfonds van Buffett, bijwonen. Op deze bijeenkomst deelt de Amerikaanse effectenhandelaar zijn bevindingen omtrent de ontwikkelingen binnen de economie en op de beurs. Inmiddels heeft Warren Buffett zoveel beleggers weten te overtuigen van deze visie, dat de spaarrekening van Berkshire Hathaway inmiddels € 305 miljard bevat. Dat bedrag is vooral de laatste tijd sterk gegroeid, aangezien de Amerikaanse ondernemer heeft besloten een groot deel van zijn aandelen in Apple en Amerikaanse banken van de hand te doen. Buffett realiseert hierdoor een gigantische cashflow, maar maakt ook een heleboel andere beleggers onzeker. Veel beleggers volgen de acties van de Amerikaan namelijk op de voet. Wanneer hij iets verkoopt, verkopen zij dat aandeel ook, wat overigens ook geldt voor de aankoop van bepaalde aandelen. Nu Warren Buffett zijn Apple-aandelen massaal in de etalage zet, twijfelen veel beleggers of ze hetzelfde moeten doen. De koers van dit aandeel stijgt namelijk alsmaar en een echte reden tot verkoop lijkt er niet te zijn.

“De aandelen van Amerikaanse bedrijven zijn te duur”

Warren Buffett probeert deze beleggers gerust te stellen door te zeggen dat ‘de aandelen van Amerikaanse bedrijven simpelweg te duur zijn’. Het investeren in dergelijke aandelen zou daardoor voor te weinig rendement zorgen. Om deze reden steekt de superbelegger zijn knaken liever in Amerikaanse staatsleningen. Op de Amerikaanse beurs steeg zijn investeringskapitaal immers met slechts 1%, terwijl de staatsleningen een rendement van maar liefst 4% realiseerde. Een overstap naar het aankopen van aandelen van bedrijven in Europa ziet Buffett overduidelijk niet zitten, zo meldt HLN. Hij zou namelijk bang zijn voor valutarisico’s waardoor zijn vermogen gedeeltelijk zou kunnen verdampen.

De verklaring van Warren Buffett lijkt duidelijk, maar desondanks stelt hij zijn medebeleggers hier niet mee gerust. Eerder deze eeuw ondernam de Amerikaanse effectenhandelaar soortgelijke stappen, waarna de koersen volledig instortten. Als een van de weinigen was Buffett reeds uitgestapt en ondervond hij nauwelijks schade aan de sterke koersdalingen. Andere beleggers waren echter wel de dupe van deze negatieve ontwikkeling op de beurs en zijn sindsdien een stuk voorzichtiger. Dat Warren Buffett op dit moment druk bezig is met het verpatsen van zijn aandelen in Apple, kan dus een hint zijn naar een toekomstige instorting van de koersen.