De Britse vastgoedmarkt, met name in Londen, wordt momenteel flink opgeschud door het massale vertrek van miljonairs uit het Verenigd Koninkrijk. Een belangrijke aanleiding hiervoor is de afschaffing van de zogenoemde non-dom-status — een fiscale regeling die buitenlandse inwoners jarenlang de mogelijkheid bood om alleen belasting te betalen over hun binnenlandse inkomsten. Deze regeling is inmiddels volledig beëindigd door de nieuwe Labour-regering, een stap die veel vermogende inwoners ertoe heeft aangezet hun biezen te pakken.
Miljonairs laten het Verenigd Koninkrijk massaal achter zich door nieuwe belastingregeling
Voorheen konden rijken zoals Mick Jagger, Lewis Hamilton en Richard Branson hun wereldwijde vermogen grotendeels buiten het Britse belastingstelsel houden, vaak tegen betaling van een vast bedrag van £ 30.000 per jaar. Dat is verleden tijd: de regering verwacht met de afschaffing jaarlijks £ 3 miljard extra belastinginkomsten te genereren. Critici, zoals het Adam Smith Institute, waarschuwen echter voor negatieve economische gevolgen. Zij stellen dat de helft van de circa 21.800 non-doms het land zal verlaten, wat naar schatting 44.000 banen en ruim £ 10 miljard aan economische waarde kan kosten.
Miljonairs ontvluchten massaal Verenigd Koninkrijk: ’Ze willen ons geld afpakken’ https://t.co/5yoigf8rcL pic.twitter.com/MTJoooG5H6
— DFT (@dft) April 7, 2025
De impact hiervan is al zichtbaar op de Londense woningmarkt, met name in het topsegment. Waar in de rest van het Verenigd Koninkrijk de huizenprijzen stijgen, daalden ze in Londen met gemiddeld 5%. In wijken als Belgravia en Kensington zijn de dalingen zelfs nog forser. Luxe panden waarvoor eerder miljoenen meer werd gevraagd, staan nu flink in prijs verlaagd te koop. Het voormalige penthouse van Fleetwood Mac-zangeres Christine McVie aan Eaton Place in Belgravia — ooit getaxeerd op meer dan £ 12 miljoen — wordt nu aangeboden voor £ 6,95 miljoen.
Aantal kopers in hogere segment vastgoedmarkt ook drastisch gedaald
Het aantal geïnteresseerde kopers in het hogere segment is eveneens drastisch gedaald. Volgens makelaars ontvangt momenteel slechts 2% van de woningen tussen £ 10 miljoen en £ 25 miljoen een bod, een schril contrast met de gebruikelijke 10% tot 30%.
Ondertussen verplaatsen veel voormalige Britse miljonairs zich naar aantrekkelijker fiscaal klimaat, zoals Dubai of landen in het Midden-Oosten. Ook de situatie rondom Russische oligarchen, die eerder actief waren op de Londense markt maar door internationale sancties zijn verdwenen, heeft invloed op de dalende vraag. Opvallend is wel dat Amerikaanse kopers steeds vaker een woning in Londen zoeken; hun aandeel steeg afgelopen jaar van 18% naar 25%.