Als u overweegt Nederland te verlaten vanwege financiële motieven, bent u niet de enige. Uit onderzoek van Henley & Partners blijkt dat naar verwachting in 2024 circa 128.000 miljonairs wereldwijd zijn geëmigreerd naar een ander land dat gunstiger is voor hun vermogen. Deze zogeheten vermogensmigratie is volgens de onderzoekers de grootste die ooit is geregistreerd.

Recordaantal miljonairs vertrekt naar een ander land: sprake van ‘de grootste vermogensmigratie ooit’

Volgens de onderzoekers van Henley & Partners wordt de migratie van miljonairs mede veroorzaakt door belastingdruk, maar spelen ook factoren als politieke stabiliteit, economische vooruitzichten en levenskwaliteit een belangrijke rol. Landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten en Singapore staan bovenaan de lijst van populairste bestemmingen voor deze groep.

Nederland telt een aanzienlijke groep vermogende inwoners. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er op 1 januari 2021 ongeveer 317.000 miljonairshuishoudens. Dat komt neer op ongeveer één op de achttien huishoudens. Toch behoort Nederland niet tot de landen met de grootste uitstroom of instroom van miljonairs. Dit wijst erop dat Nederland als vestigingsland voor miljonairs over het algemeen aantrekkelijk blijft, maar niet uitzonderlijk uitblinkt.

De Nederlandse overheid heeft echter wel aandacht voor de mogelijke gevolgen van vermogensmigratie. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen heeft aangegeven maatregelen te willen treffen tegen het minimaliseren van belastingdruk door mobiele vermogenden. Eén van de voorgestelde maatregelen is de invoering van een zogenoemde ‘trailing tax’, waarbij voormalige belastingplichtigen nog enkele jaren na vertrek belastingplichtig blijven in Nederland.

Internationale concurrentie om vermogen

De wereldwijde strijd om vermogende particulieren te behouden of aan te trekken, wordt steeds intensiever. Landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten investeren in aantrekkelijke verblijfsregelingen, fiscale voordelen en hoogwaardige infrastructuur om nieuwe inwoners aan te trekken. Deze ontwikkelingen onderstrepen het belang voor Nederland om, indien gewenst, beleid te ontwikkelen dat niet alleen belastingopbrengsten beschermt, maar ook aantrekkelijk blijft voor ondernemers en investeerders.