Er is een fascinerend overzicht te vinden bij het Canadese databureau Visual Capitalist. Op basis van de cijfers uit het Global Wealth Report 2023, opgesteld door de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse, wordt duidelijk waar ter wereld de meeste miljonairs wonen. En dat is niet Nederland, waar er wel veel wonen.

Nederland telt de op 10 na meeste miljonairs

De Verenigde Staten voeren de lijst aan met een indrukwekkende 22,7 miljoen mensen die minstens een miljoen dollar of meer bezitten. Aan de andere kant van de wereld, in China, woont de op één na grootste populatie miljonairs, met 6,2 miljoen mensen die deze financiële mijlpaal hebben bereikt.

Nederland staat verrassend genoeg op de elfde plaats. Volgens de onderzoekers wonen er hier 1,2 miljoen miljonairs. Met een totale bevolking van bijna 18 miljoen mensen betekent dit dat ongeveer 1 op de 18 Nederlanders miljonair is.

Voordat u al te enthousiast wordt en uw vriendenkring begint te doorzoeken op zoek naar die ene miljonair, is het goed om te vermelden dat we hier spreken over dollarmiljonairs. Gezien de laatste valutakoers, waarbij 1 dollar ongeveer 92 eurocent waard is, zal dit echter geen groot verschil maken voor het aantal miljonairs in Nederland.

317.000 miljonairshuishoudens

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde Nederland op 1 januari 2021 317.000 miljonairshuishoudens. Maar dat zijn dus huishoudens en meestal bestaan die uit meerdere personen.