Terwijl in Kerkrade slecht 0,7% van de inwoners miljonair is, is dat in Bloemendaal, de rijkste gemeente van Nederland, maar liefst 29,7%, blijkt uit statistieken van het CBS. Het statistiekbureau meldt tevens dat Nederlanders steeds meer miljonairs telt: 1 op 25 huishoudens heeft een vermogen van meer dan € 1 miljoen.

Aantal miljonairs in Nederland stijgt al sinds 2014

Dit zijn cijfers uit 2021, toen er welgeteld 317.000 miljonairs waren. Dat is 4% meer dan in 2020. Omdat het CBS afhankelijk is van data van de Belastingdienst zijn dat de meeste recente cijfers. Zo kunnen ze onder meer de waarde van iemands bedrijf of huis meerekenen.

“Het meeste zit in stenen en bedrijven”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Het komt dan ook vaak voor dat mensen op papier miljonair zijn, maar een lege bank hebben. De stijging van miljonairs in Nederland is dan ook voornamelijk te danken aan de stijgende huizenprijzen in de afgelopen jaren.

Maar dat niet alleen. “Al sinds 2014 komen er meer miljonairs bij”, schrijft het CBS in een nieuw artikel.”In de crisisjaren daarvoor bleef het aantal miljonairs ongeveer gelijk. Een miljoen euro had in 2021 wel een andere waarde dan in eerdere jaren. Wanneer rekening wordt gehouden met de algemene prijsontwikkeling, waren er in 2021 zo’n 21 duizend miljonairs meer dan in 2020.”

Bankiers en boeren

Twee derde van de kostwinners in miljonairshuishoudens zijn werkzaam als zelfstandige. Sectoren waar goed geboerd wordt zijn financiële dienstverlening, verhuur en handel van onroerend goed en de landbouw. Zo was maar liefst 42% van de zelfstandige boeren miljonair.

Foto: CBS

Allemaal leuk en aardig deze statistieken, maar miljonairs hebben er minder aan dan voorheen. Door de stijgende prijzen kan een miljonair met hetzelfde geld minder kopen dan in de jaren ervoor.