De carrière van miljardair René Benko is het best te vergelijken met een Ferrari die in volle vaart tegen een boom knalt. De 46-jarige Oostenrijker, die zijn miljardenvermogen verdiende in het vastgoed, ging eind vorig jaar failliet, en dus belandt zijn privéjet binnenkort onder de hamer.

De roemruchte carrière van René Benko

Al op jonge leeftijd groeide Benko uit tot vastgoedmagnaat. Op zijn 27e werd hij volgens Quote eigenaar van het Kaufhaus Tyrol, een vooraanstaand warenhuis in Innsbruck. Daarna bouwde hij zijn bedrijf Signa razendsnel steeds verder uit. Hi kocht dan ook bijzonder vastgoed, te weten onder meer het KaDeWe-warenhuis in Berlijn en het Chrysler Building in New York. Later werd hij eigenaar van Selfridges, het moederbedrijf van De Bijenkorf. Het kon niet op voor de Oostenrijker.

Privéjet René Benko

Bron: AVIA Pages

Maar toch ging zijn bedrijf eind 2023 failliet. De oorzaak daarachter zou zijn dat Benko via een web van zeker 1000 bedrijven elkaar dekten in vastgoeddeals, waarmee hij onrealistische en buitensporige financiële deals kon sluiten. Op die manier werden de prijzen van panden opgekrikt. Een erg gezonde constructie is dat echter natuurlijk niet, en dus leidde dat vorig jaar tot een acute liquiditeitscrisis, waarna Benko zijn vermogen razendsnel zag verdampen. Met een schuld die zeker € 15 miljard bedraagt.

Zijn privéjet wordt binnenkort geveild

En dus probeert Benko in zekere zin te redden wat er te redden valt. Zo wordt zijn privéjet binnenkort geveild, de verwachting is dat deze zeker € 19 miljoen gaat opleveren. Het toestel, een Global Express XRS, met registratie ‘OE-IRB’, waarbij RB uiteraard staat voor René Benko, biedt plaats voor zeker 14 mensen en werd gebouwd in 2009.

Momenteel staat de privéjet gestationeerd in de Letse hoofdstad Riga.