Het werd de afgelopen tijd breed uitgelicht: de gevallen Amerikaanse Powerball-loterij met een bedrag van $ 1,3 miljard, het op drie na hoogste loterij-bedrag in de geschiedenis. Er werd volop gespeculeerd over een winnaar, die nu naar buiten is getreden. Het blijkt een terminaal zieke immigrant uit het Zuidoost-Aziatische land Laos te zijn.

Zieke immigrant uit Laos blijkt winnaar van de op drie na hoogste loterij-jackpot ooit

Het werd in Amerika groot uitgelicht: de gevallen Powerball-jackpot met een bedrag van $ 1,3 miljard. Het zou het op drie na hoogste bedrag in de Verenigde Staten zijn dat ooit door een loterij is uitgekeerd en de op zeven na hoogste loterij in de Verenigde Staten ooit. Eerder dit jaar won al iemand een bedrag van $ 1,13 miljard met de MegaMillions-loterij, waarna diegene voor een flink dilemma stond.

Enfin, er werd dus ook een bedrag van $ 1,3 miljard uitgekeerd. De winnaar betreft de 46-jarige Cheng ‘Charlie’ Saephan, een immigrant uit Laos, maar afkomstig uit Portland in de staat Oregon. Hij werd geboren in Laos, maar verhuisde in 1987 naar het nabijgelegen Thailand. In 1994, na de Vietnamoorlog, verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij werkzaam was als machinist voor een lucht- en ruimtevaartbedrijf. Op de persconferentie van de Oregon Lottery vertelde hij dat hij en zijn 37-jarige vrouw Duanpen de helft van het geld aan een vriendin schenken, de 55-jarige Laiza Chao. Zij had het stel $ 100 gegeven om wat extra tickets te kopen. De winnaars hebben ervoor gekozen om het bedrag in één keer uit te laten betalen, wat neerkomt op zo’n $ 422 miljoen na aftrek van belasting.

Ook vertelde hij te hopen nog even van het geld te kunnen genieten. Acht jaar geleden werd er kanker bij hem geconstateerd, waarbij hij vorige week zijn laatste chemotherapie kreeg. Saephan heeft twee nog jonge kinderen, en zei dat hij met het geld ‘een goede dokter’ hoopt te vinden.

Alle cijfers juist

In de voorafgaande weken aan het spel schreef de man alle getallen op een stuk papier, welke hij vervolgens onder zijn kussen schoof. Deelnemers moeten zes cijfers goed raden op vijf witte ballen en een rode bal. Hij had alle cijfers juist: 22, 27, 44, 52, 69 en de rode Powerball 9, een kans van 1 op de 292 miljoen.

Zoals gezegd is deze trekking het op drie na grootste uitgekeerde loterij-bedrag in Amerika ooit. De hoogste Amerikaanse loterij-jackpot ooit werd in 2022 uitgekeerd in Californië en bedroeg $ 2,04 miljard.