Het Eredivisie-seizoen nadert zijn eind en dus kunnen we de balans opmaken. PSV wist zich voor de 25e keer in haar bestaan te kronen tot kampioen, Feyenoord gaat voor het tweede achtereenvolgende jaar de Champions League in, Ajax kende een rampjaar en het financieel geplaagde Vitesse en FC Volendam degraderen direct. Wel worden er nog play-offs om Europees voetbal alsook om de laatste promotie/degradatieplaats gespeeld. Ook dit jaar zagen veel spelers uit de Eredivisie hun marktwaarde met miljoenen toenemen. Dit zijn de top 10 meest waardevolle Eredivisie-spelers.

De top 10 meest waardevolle Eredivisie-spelers in het seizoen 2023/2024

10. Quilindschy Hartman – € 23 miljoen

Hoewel momenteel zwaar geblesseerd, maakt Quilindschy Hartman een stormachtige ontwikkeling door. Als basisklant op de linksbackpositie is Hartman niet meer weg te denken uit het elftal van Feyenoord, met wie hij vorig jaar kampioen in de Eredivisie wist te worden. Zijn uitstekende ontwikkeling heeft hij dit jaar doorgezet, en zijn waarde wordt nu op € 23 miljoen gezet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Q (@quilindschy)

9. Jerdy Schouten – € 24 miljoen

De 27-jarige Jerdy Schouten transfereerde afgelopen zomer van het Italiaanse Bologna naar PSV. Met de Eindhovenaren wist hij na een indrukwekkende reeks landskampioen te worden. Schouten groeide direct uit tot basisspeler op de positie van verdedigende middenvelder, of zelfs als soms centrale verdediger. De grote clubs houden de verrichtingen van de middenvelder in de gaten, en zijn waarde wordt dan ook op € 24 miljoen geschat.

8. Brian Brobbey – € 25 miljoen

Het seizoen van Ajax kende dit seizoen weinig lichtpuntjes, maar Brian Brobbey is er wel degelijk één. De spits scoorde dit seizoen al 18 treffers, en dat terwijl de Amsterdammers het dit jaar erg zwaar hebben. Ze stonden zelfs even laatste, maar hebben zich onder interim-coach John van ’t Schip naar de vijfde plek weten te voetballen. Een knappe prestatie van de pas 22-jarige Amsterdammers, en hij wordt dan ook op € 25 miljoen gewaardeerd. Brobbey is overigens de enige Ajacied in dit lijstje. Een unicum.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax)

7. Mats Wieffer – € 27 miljoen

Mats Wieffer is ook zo’n groeibriljant. De 24-jarige Twentenaar kwam twee jaar geleden over van Excelsior en maakte de stap naar stadsgenoot Feyenoord, waar hij inmiddels niet meer weg te denken is uit het basiselftal. Ook hij wist vorig jaar zijn eerste landstitel te pakken met de Rotterdammers, alsook de KNVB Beker dit seizoen. Zijn waarde: € 27 miljoen.

6. Olivier Boscagli – € 27 miljoen

Olivier Boscagli speelt al ruim vier jaar bij PSV, maar onder meer door veelvuldig blessureleed is de 26-jarige Monegask dit seizoen pas uitgegroeid tot sterkhouder in de verdediging. Met zijn voetballende inzicht heeft Boscagli een zeer groot aandeel gehad in de landstitel van de Eindhovenaren dit seizoen, en zijn waarde wordt dan ook gewaardeerd op € 27 miljoen.

5. Lutsharel Geertruida – € 32 miljoen

De eerste 30+ miljoen in dit lijstje is toebedeeld aan Lutsharel Geertruida. De rechtsback van Feyenoord, en dit seizoen zelfs uitgegroeid tot vice-aanvoerder, is één van de vele sterkhouders van de Rotterdammers en staat in de nadrukkelijke belangstelling van RB Leipzig. Geertruida had vorig seizoen een groot aandeel in het behalen van de landstitel en wist zijn stempel ook tijdens de Europese wedstrijden te drukken. Met de Rotterdammers won hij dit seizoen tevens de beker. Aan de 23-jarige Rotterdammer hangt een prijskaartje van € 32 miljoen.

4. Joey Veerman – € 32 miljoen

Joey Veerman, die onlangs zijn prachtige appartement in Amsterdam verpatste, wordt gezien als één van de beste spelers in de vaderlandse competitie en had dan ook een groot aandeel in het behalen van de landstitel door de Eindhovenaren. Met zijn fijne passjes en scorend vermogen staat Veerman nadrukkelijk in de belangstelling van clubs uit Spanje en Italië. De waarde van de Volendammer wordt op zeker € 32 miljoen gezet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Joey Veerman (@joeyveerman6)

3. Dávid Hancko – € 35 miljoen

Dávid Hancko lijkt zijn draai in Nederland helemaal gevonden te hebben. De 26-jarige Slowaakse verdediger kwam twee jaar geleden als aanvoerder van Slavia Praag naar Feyenoord en groeide binnen no time uit tot een rots in de branding. Samen met collega Gernot Trauner vormde hij vorig jaar een haast onpasseerbaar defensief duo. Iets dat een jaar later zijn vruchten af te lijkt hebben geworpen, want Hancko wordt vandaag de dag gewaardeerd op € 35 miljoen.

2. Johan Bakayoko – € 40 miljoen

Creatieve buitenspelers is iets waar we in de Eredivisie een flink gebrek aan hebben, maar Johan Bakayoko is er één. De pas 21-jarige Belg was dit seizoen onbetwiste basisspeler bij PSV en groeide uit tot sterkhouder. Dat resulteerde zelfs in een plek bij de Belgische nationale selectie, iets dat zijn marktwaarde meer dan goed heeft gedaan. € 40 miljoen, zoveel is hij waard.

1. Santiago Giménez – € 45 miljoen

Op nummer één in de lijst met tien meest waardevolle Eredivisie-spelers vinden we Santiago Giménez. Publiekslieveling bij het Feyenoord-publiek, en niet ten onrechte. De 23-jarige in Argentinië geboren Mexicaan kwam vorig jaar naar Feyenoord en scoorde als spits direct aan de lopende band, vooral in de tweede helft van het seizoen. Die lijn leek hij in de eerste helft van dit seizoen feilloos door te zetten, de Coen Dillen-index werd er zelfs om de haverklap bij gepakt. Na de winterstop kampte Giménez echter met een dipje, waardoor zijn totaal aantal goals momenteel op 23 stokt. Alsnog ruim genoeg voor een marktwaarde van € 45 miljoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Santiago Gimenez (@sant.gimenez)

Bron: Transfermarkt