Amerika is in de ban van basketbalfenomeen Caitlin Clark (22). Zij staat bekend als één van de grootste vrouwelijke basketballers van dat land, en onlangs heeft ze een wel heel lucratief contract ondertekend. Het omvat een sponsordeal met sportgigant Nike voor acht jaar, ter waarde van maar liefst $ 28 miljoen. Het is de duurste contract ooit in de geschiedenis van het vrouwenbasketbal.

Amerikaanse basketballer Caitlin Clark tekent het duurste sportcontract voor vrouwen in het basketbal ooit

De 22-jarige Caitlin Clark staat te boek als hét vrouwelijke basketbalfenomeen van dit moment. Van 2020 tot 2024 speelde ze voor de NCAA-club Iowa Hawkeyes van de Universiteit van Iowa, en sinds 2024 is ze actief als pointguard voor de WNBA-club Indiana Fever. Clark is de NCAA Division I topscorer aller tijden, tweevoudig nationaal speelster van het jaar en wordt beschouwd als één van de beste speelsters in de geschiedenis van het Amerikaanse universiteitsbasketbal. En dat op haar 22e.

Ook zorgde ze eind maart hoogstpersoonlijk voor een kijkcijferrecord in de Verenigde Staten. Met dik 18 miljoen tv-kijkers was de NCAA-finale van haar club Iowa Hawkeyes tegen South Carolina de best bekeken basketbalwedstrijd in de VS in de afgelopen vijf jaar. Na die bewonderenswaardige wedstrijd verdiende ze een plekje in de WNBA, de vrouwelijke variant van de welbekende NBA, bij Indiana Fever.

Voor $ 28 miljoen bij Nike

Haar indrukwekkende prestaties blijven ook bij de grote sportmerken niet onopgemerkt. Zeker na haar transfer naar de WBA, schudden grote merken als Adidas, Puma en Nike nadrukkelijk aan haar mouw. Het laatstgenoemde merk won de strijd uiteindelijk, en lijfde Clark voor acht jaar in. Overigens was Clark al actief voor Nike gedurende haar carrière in het universiteitsbasketbal, maar die verbintenis zou na dit seizoen aflopen. Nu krijgt ze dus een fors verbeterde aanbieding, ter waarde van maar liefst $ 28 miljoen. Het is het grootste contract ooit in de geschiedenis van het vrouwenbasketbal. Het grootste contract in de sportwereld überhaupt staat op naam van honkballer Shohei Ohtani, ter waarde van $ 700 miljoen.

Naast het lucratieve contract, krijgt Clark ook de kans haar eigen schoen uit te brengen. Een unicum, want ze wordt slechts de derde vrouw ooit die deze eer toebedeeld is.