Tadashi Yanai, de rijkste man van Japan, heeft voor € 100 miljoen een pand in het centrum van Amsterdam gekocht. Het betreft het grootste winkelpand aan de straat Rokin, waarvan de hoofdhuurder Japanse kledingconcern Uniqlo is, dat Yanai in 1984 oprichtte.

Rijkste man van Japan koopt voor € 100 miljoen pand in het centrum van Amsterdam

Het pand wordt verkocht door het welbekende vastgoedbedrijf Vastned, dat de torenhoge opbrengst gaat gebruiken om haar schuld af te lossen. Sinds 2018 zit het bedrijf Uniqlo in het kapitale winkelpand, dat het deelt met kledingketen Pull & Bear en adviesbureau Effectory.

Volgens Forbes heeft Yanai een vermogen van zeker € 42 miljard. Hij groeide op in de mijnstad Ube, in Japan. Zes jaar geleden was hij nog in Amsterdam, bij de opening van het eerste Nederlandse filiaal van zijn modemerk. Uniqlo onderscheidt zich naar eigen zeggen van andere ’betaalbare’ wereldmerken, zoals Zara en Primark, door zich te richten op wat tijdlozere mode van goede kwaliteit. Inmiddels telt het merk 2434 winkels, waarvan twee in Nederland. Uniqlo is onderdeel van het Japanse beursfonds Fast Retailing, met een beurswaarde die de afgelopen twee jaar is verdubbeld tot € 78 miljard.

Yanai kocht het pand met deze week met zijn eigen investeringsvehikel TTY Management, wat € 3 miljard waard is.

Vastgoedportefeuille krimpt met 1/14e

De verkoop van het pand betekent voor Vastned dat hun vastgoedportefeuille met 1/14e krimpt. Toch is het vastgoedbedrijf heel tevreden met de verkoop en de opbrengst, die gelijk is aan de boekwaarde, zo zegt het tegen De Telegraaf.

Voordat Uniqlo in het pand kwam, zat in ‘Rokin Plaza’ boekhandel De Slegte en Hotel Polen. Hotel Polen brandde in 1977 af. Bij die ramp vielen indertijd 33 doden.