Het is u de afgelopen week hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan. Een deel van de Golfstaten werd getroffen door ongekend noodweer. In onder anderen Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten liep de schade tot in de miljoenen. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft nu bijzondere satellietfoto’s verspreid van Dubai voor en na de overstromingen.

Noodweer teistert een groot deel van de Golfstaten

Het nam afgelopen week ongekende vormen aan: het noodweer in een groot deel van de Golfstaten. Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder dus ook Dubai, stroomden helemaal onder. In een dag viel die hoeveelheid regen die er normaal gesproken in een jaar valt. In 12 uur viel er zelfs 254 millimeter. Het was de zwaarste regenbui in 75 jaar. In Oman vielen er door het weer zelfs enkele doden.

Vooral in Dubai waren de materialistische gevolgen evenals de schade gigantisch. Buiten dat log ook de gehele infrastructuur op zijn gat. Zo werd het vliegveld zo goed als gesloten, en gingen metrostations dicht. Het leverde daarentegen ook bijzondere, bijna surrealistische beelden op. Zo zagen we onder meer een Rolls-Royce Cullinan door de straten van Dubai drijven, en reed een bestuurder met zijn uiterst unieke Pagani Utopia van $ 2,5 miljoen door diezelfde overstroomde straten. Tot overmaat van ramp bleek dat de regen kunstmatig is opgewekt. In het kader van het project ‘cloud seeding’, waar de Emiraten in 2002 mee begonnen, verspreiden vliegtuigen regelmatig chemicaliën in de atmosfeer om regen op te wekken en zo extreme droogte tegen te gaan. Dat is nu ietwat uit de hand gelopen, mede door het gebrek aan goede afwatering in de meeste gebieden. Met gigantische overstromingen tot gevolg.

NASA toont bizarre voor- en nabeelden van Dubai na overstromingen

Dat de schade in Dubai groot is, heeft NASA deze week bevestigd. Zij hebben namelijk satellietfoto’s van die stad naar buiten gebracht, van voor én na de overstromingen. Op de foto’s (hieronder te zien) is duidelijk waar te nemen dat de hoeveelheid water in de steenrijke stad aanzienlijk is toegenomen.

NASA Dubai

Links: voor de overstromingen – rechts: na de overstromingen Bron: NASA