Dubai was deze week wereldnieuws, en dit keer niet om één of ander megalomaan bouwproject of een hitterecord. Integendeel zelfs. De Golfstaten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Oman werden deze week geteisterd door ongekend noodweer. Hoewel er helaas enkele slachtoffers te betreuren vielen, leverde die extreme regenval wel bijzondere plaatjes op. Zo reed een bestuurder met zijn unieke Pagani Utopia ter waarde van $ 2,5 miljoen (en waar er slechts 99 van gemaakt zijn) door de overstroomde straten van Dubai.

Noodweer teistert de Golfstaten

De Golfstaten veranderden deze week letterlijk in de ‘golf’staten. De Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Bahrein kregen deze week te maken met ongekend noodweer, bestaande uit liters regen. In 24 uur tijd viel de hoeveelheid regen die normaal gesproken in een geheel jaar valt. Binnen 12 uur viel er zelfs meer dan 100 millimeter neerslag in Dubai en in één dag zelfs 254 millimeter. Het zou de hevigste regenbui zijn in 75 jaar. Het leverde bijzondere beelden op. Zo zagen we al een Rolls-Royce Cullinan door de straten drijven.

De regen zou mogelijk wel kunstmatig zijn opgewekt. Tussen maandagavond en dinsdagmiddag vertrokken minstens zeven ’cloud seeding’-vliegtuigen vanaf de luchthaven in Dubai om chemicaliën in de atmosfeer te verspreiden die de neerslag moesten bevorderen. Ze konden profiteren van de stapelwolken die op dat moment voorbijdreven. De Verenigde Arabische Emiraten zijn in 2002 begonnen met ’cloud seeding’ om de hitte en de droogte aan te pakken, maar het gebrek aan goede afwatering in veel gebieden kan overstromingen veroorzaken. De regen is dus deels te wijten aan de technologie.

Bestuurder rijdt met zijn unieke Pagani Utopia door de overstroomde straten

Dubai, natuurlijk bekend als hét rijkenoord, is dit soort taferelen natuurlijk totaal niet gewend, en dus halen rijken alles uit de kast om hun kostbare bezittingen te beschermen. Een eigenaar van een gloednieuwe Pagani Utopia, van zeker $ 2,5 miljoen en waar er wereldwijd slechts 99 van gemaakt zijn, trotseert een overstroomde straat. In een op Instagram verschenen video is te zien dat de bestuurder logischerwijs even twijfelt, maar er toch voor kiest het stilstaande water te trotseren. Hij accelereert tot aan de voorlip van de hypercar, terwijl hij een SUV volgt tot aan de droge kant.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ProDriverCZ (@prodrivercz)

Om deze acties in context te plaatsen: de Pagani Utopia is een vrijwel gloednieuw model. De Utopia is pas het derde model dat de Italiaanse sportautofabrikant heeft uitgebracht sinds het eerste model in 1999. We hebben hier dus zeker te maken met een bestuurder die ballen heeft.