Jachten, ze zijn tegenwoordig verweven in een web van sancties en regelgeving. Zo ook het Aviva-motorjacht van de Britse miljardair Joe Lewis (87). Nadat hij in de Verenigde Staten werd beschuldigd van handel met voorkennis, werd zijn peperdure jacht als onderpand voor zijn borgtocht bevroren. Maar na het voldoen van een boete van zeker $ 5 miljoen is het jacht, met een waarde van $ 250 miljoen, weer onderweg.

Jacht van Joe Lewis gesanctioneerd na aantijgingen over handelen met voorkennis

Bloomberg weet ons te vertellen dat Joe Lewis in september 2019 gunstig nieuws kreeg over Mirati Therapeutics Inc., een oncologiebedrijf waar hij een grote investeerder was. Die tip zette hij door naar verschillende personen, waaronder de piloten van zijn privéjet. Daarop werden in eerste instantie de piloten beschuldigd van handel met voorkennis, maar Lewis later zelf ook. Hij werd in de Verenigde Staten aangeklaagd en beschuldigd van het openbaar maken van voorkennis op de aandelenmarkt met romantische partners, goede vrienden en assistenten. In afwachting zijn proces werden het superjacht van Joe Lewis alsook zijn privéjet als onderpand bevroren, en mocht hij daar geen stap op zetten. Hij mocht pas aan boord als hij een boete van $ 5 miljoen, die hij als schikking trof, zou voldoen. Met een geschat vermogen van zo’n $ 6,2 miljard zou hij daar ongetwijfeld niet echt wakker van hebben gelegen.

Dat is inmiddels gebeurd, en na een jaar is Joe Lewis’ Aviva-superjacht weer onderweg. Het megalomane schip werd onlangs gespot aan de kust van het Griekse eiland Zakynthos, en voer daarna verder naar Kalamata.

De voorzieningen van Lewis’ megalomane jacht

Kort na de lancering in 2017, behoorde het jacht, dat vaart onder de vlag van de Kaaimaneilanden, een tijd tot de meest waardevolle jachten ter wereld. Het omvat onder meer acht gastensuites, een helikopterplatform, een padeltennisbaan, een spa en een bioscoop. Naast die luxueuze faciliteiten, herbergt het jacht ook een imposante kunstcollectie met een waarde van zeker $ 1 miljard. Die collectie bestaat uit werken van onder meer Picasso, Freud, Klimt en Degas.