Investeren kunt u vandaag de dag in praktisch alles. Whisky, crypto, NFT’s, horloges én vastgoed. Die laatste wint steeds meer aan populariteit, en wordt gezien als een over het algemeen veilige investering waarmee je relatief snel extra vermogen kunt vergaren. Maar wat is het maximale rendement dat je kunt behalen als je in vastgoed investeert?

In vastgoed investeren wint aan populariteit

Het investeren in vastgoed heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen, ondanks de welbekende krapte op de huizenmarkt. Beleggingen in bijvoorbeeld aandelen, crypto en horloges zijn vaak erg gevoelig voor inflatie. Vastgoedbeleggingen zijn in dat opzicht een stuk waardevaster, en kunnen daarom erg lucratief zijn. Het (onder)pand maakt investeren in vastgoed meer waardevast. Als de prijzen stijgen, stijgen de huurprijzen en de waarde van het vastgoed mee, waardoor je dus meer rendement haalt.

Ook is een investering in vastgoed vaak een spreiding van het risico. Mensen die in vastgoed investeren, hebben vaak ook investeringen in één van de eerder genoemde dingen. Waar aandelen erg afhankelijk zijn van schommelingen op de beurs, kan een goede investering in vastgoed zo’n schommeling opvangen. Het mogelijk te behalen rendement is voor beleggers de belangrijkste reden om voor een investering in vastgoed te kiezen. Enerzijds de maandelijks huurinkomsten en anderzijds de mogelijke waardestijging van het pand: u weet simpelweg waar u maandelijks aan toe bent. Maar dan rest de vraag: hoeveel rendement kun je behalen als je in vastgoed investeert?

Zoveel rendement kun je behalen als je in vastgoed investeert

In zijn algemeenheid hangt dit logischerwijs natuurlijk af van hoeveel geld u hebt geleend voor een hypothecaire lening – waarmee u investeert in vastgoed, zonder het vastgoed zelf aan te schaffen – of hoeveel geld u hebt betaald om wel een vastgoedobject aan te schaffen. En ook de hoeveelheid objecten in uw bezit spelen hier natuurlijke een belangrijke rol bij. Maar in de meest voorkomende gevallen kunt u bij een beleggingspand twee rendementen verwachten, bestaande uit de maandelijkse netto huur – de totale huur die u ontvangt min alle maandelijkse kosten – en de groei van de huizenprijzen, de ontwikkeling van de waarde van de woning op lange termijn. Eén rendement ziet u op korte termijn, de maandelijkse netto huur, de andere ziet u pas tegemoet zodra u het pand weer verkoopt. Beide zijn onafhankelijk van elkaar en dat is een goede diversificatie. Als de woningprijzen het bijvoorbeeld enkele jaren moeilijk zouden hebben, kunt u vanuit de huur nog altijd een prima rendement halen.

Het rendement dat u uit huur haalt, is heel makkelijk te berekenen. Eerst berekent u de jaarlijkse netto huurinkomsten en die deelt u vervolgens door de totale investering in het beleggingspand. Alle kosten zoals de rente op een hypotheek, onderhoudskosten, verzekering, mogelijke VvE-bijdragen of erfpacht zijn hierbij al afgetrokken. Als u bijvoorbeeld een pand voor de gemiddelde huizenprijs – nu € 387.000 – koopt, en een maandelijkse huur van € 1.000 ontvangt, realiseert u op jaarbasis een netto jaarlijks huurrendement van 3,1%.

Met inachtneming van ook nog de toekomstige huizenprijzen kunt u per pand gemiddeld tussen de 9% en 12% rendement behalen.