Pure Luxe praat regelmatig met bekende mensen. Gewoon mensen die op hun eigen wijze ergens succesvol in zijn. Dit kunnen Bekende Nederlanders, ondernemers, zakenmensen, artiesten enzovoort zijn. Er wordt, naast naar andere facetten in het leven, ook naar materiële zaken gevraagd. 

Deze keer heeft Pure Luxe de eer om exclusief te praten met een van ’s lands bekendste societyjournalisten, Willem Kool. Willem is ruim 30 jaar werkzaam als Telegraaf-journalist waarvan de laatste tien jaar als chef de rubrique van het bekende Stan Huygens Journaal.

We stelden hem een aantal luchtige Pure Luxe vragen.

Als je aan luxe denkt, pure luxe, wat betekent dit dan voor jou persoonlijk?

Tijd is voor mij de grootste luxe. Ik heb een groot gebrek aan tijd. Ik wil ook kunnen doen en laten wat ik wil, dat is pas luxe voor mij. Voor mij is het allerbelangrijkste dus niet zo zeer een mooi horloge, sieraden of een huis. Voor mij is het immateriële van onschatbare waarde, zoals doen en laten wat je kunt, denken en zeggen wat je wilt. De baas zijn over je eigen leven. Door mijn drukke bestaan kan ik niet alles doen wat ik zou willen, vandaar dat tijd voor mij het allerbelangrijkst is.

Leader-Quote-Kool-1

Vanaf welke leeftijd ben je al aan het werk en hoeveel uur per week werk je gemiddeld?

Ik was 14 jaar toen ik af en toe wat bijverdiende tijdens de middelbare school, ik zette dan zilveren voetjes onder kristal glaswerk om zo wat extra zakgeld te verdienen. Vanaf mijn 16e werkte ik in de horeca als glazenophaler. Mijn eerste echte baan was op 22 jarige leeftijd toen ik begon met lesgeven op de Montessori school in Den Haag. Ruim een jaar later was ik het jongste schoolhoofd van Nederland. Een razendsnelle carrière dus. Op mij 25begon ik in de journalistiek. Doordat ik snel groeide binnen de school, wist ik al wat het vak inhield. En ik vond het een akelig vooruitzicht om daar de rest van mijn leven te blijven werken. Tegenwoordig werk ik minimaal 80 uur per week, tot uitloop van 120 uur, vandaar dat tijd ook zo belangrijk voor me is.

Neem je regelmatig bewust afstand van je werk en wat doe je in de tijd dat je niet aan het werk bent?

Toevallig ga ik morgenvroeg naar Marrakesh. Ik reis heel veel en dan neem ik afstand van mijn werk door onder andere veel boeken te lezen. Ik ga graag lekker aan een zwembad liggen met een boek, ik maak mijn hoofd op deze manier graag leeg. Vroeger ging ik alle musea in maar die heb ik ondertussen bijna allemaal al gezien. Dus tegenwoordig ga ik voor ontspanning. Het tempo gaat omlaag tijdens mijn vakanties, lekker genieten.

Leader-Quote-Kool-2

Is gezondheid en gezond blijven voor jou belangrijk? Op welke manier ben je hiermee bezig?

Ja, ik ga er bewust mee om, ik heb echter helaas weinig tijd om te sporten. Dat lukt niet met mijn drukke agenda. Ik let wel goed op wat ik eet. Ook neem ik bewust de fiets i.p.v. de auto naar mijn werk. Verder laat ik me regelmatig medisch onderzoeken. Op een bepaalde leeftijd heb je een groter risico op bepaalde ziektes, vandaar dat ik dat belangrijk vindt.

IMG_0314

Wat zijn voor jou materiële zaken waar je veel waarde aan hecht?

Een mooi schilderij, iets wat het interieur thuis aanvult. Of een cabrio en mijn sloep in Amsterdam, met beiden kan je toch meer genieten op een zonnige dag in Amsterdam. Verder zijn het toch dingen zoals een horloge of kleding wat qua materiële zaken belangrijk zijn.

In dit kader: in welke auto(’s) rijd je en maak je wel eens gebruik van een privéchauffeur?

Ik rijd zelf in een Volkswagen EOS, dat is een bedrijfsauto. En ik heb regelmatig chauffeurs zowel voor mijn eigen auto als een luxe auto voor de regelmatige borrels. Ik kan het me niet permitteren om zelf op de voorpagina te komen. Dus nooit de combinatie van drinken en rijden.

Leader-Quote-Kool-3

Je krijgt regelmatig aandacht in de media. Vind je dit positief, negatief of een combinatie van beide?

Ik vind het over het algemeen positief. Het hoort bij het vak wat ik heb. Ik ga er normaal mee om, ook omdat ik gelukkig nooit negatief in de media ben gepubliceerd. Soms kan een verhaal wat beter, maar het is ook de verantwoordelijkheid van een journalist zelf. Wat ik van mezelf verwacht kan ik ook van een ander verwachten, vind ik.

Zijn er nieuwe initiatieven waar je op dit moment mee bezig bent?

Mijn baan is elke dag al zo uitdagend en zo afwisselend, dus elke dag is een nieuw initiatief.

Willem Kool met Mark Rutte.

Willem Kool met Mark Rutte.

Wat is jouw favoriete stad in Nederland en welke stad buiten Nederland? Wat is verder je favoriete vakantiebestemming?

De stad waar ik woon is mijn favoriete stad, maar ook Den Bosch en Maastricht zijn geweldige steden, er zijn zo veel leuke steden in Nederland, neem Breda of Nijmegen bijvoorbeeld. Maar nummer één voor mij is Amsterdam. Buiten Nederland was New York vroeger mijn favoriet, ik heb de wilde jaren daar meegemaakt, maar tegenwoordig vind ik die stad minder fijn geworden.

Verder Kaapstad is mijn nieuwe favoriet. Ik kom er al sinds 1989 elk jaar, ik ken de stad helemaal uit mijn hoofd dus ik kan er rondrijden zonder plattegrond. Een stad met zon, zee en strand vind ik erg belangrijk en heerlijk. Kaapstad heeft een prachtige natuur, cultuur, en is culinair geweldig, the easy life… Nr 2. is Brazilië, Nr. 3. Thailand, in al deze landen kom ik bijna om het jaar.

Draag je sieraden? Zo ja, welke sieraden en van welk merken?

Ik heb geen ringen of kettingen om, dus het belangrijkste sieraad voor mij is een horloge. Momenteel draag ik een Zenith, een Zwitsers handgemaakt uurwerk. Ik heb een stuk of 5, 6 andere horloges, maar over het algemeen loop ik vrij lang met hetzelfde horloge. Dus de overige horloges heb ik al een poos niet gedragen. Mijn favoriet, de Zenith, is niet heel groot, maar lekker licht, ik denk dat ik momenteel in een lichte periode zit.

Meer interviews? Lees hier het interview dat Pure Luxe had met oud strafpleiter, Bram Moszkowicz.