Wonen in een kerk, het zal niet voor iedereen zijn weggelegd. Maar voor diegene die van strak ingerichte grote open ruimtes houdt en niet bang is om te zondigen in een gebouw van god is deze woonkerk in Utrecht perfect. De Sint Jakobuskerk werd in 2009 tot moderne woonkerk verbouwd. Het huidige gebouw staat er sinds 1870 en was de parochie van hoveniers en tuinders die het groen in de omgeving verzorgden en voor hun geestelijke verzorging vertrouwden op de katholieke Sint Jakobskerk. Nu is het omgetoverd tot een strakke woning met het gevoel van een open loft.

418_1440
414_1440

Architectenbureau Zecc koos voor een ontwerp waarin de kerk zijn openheid behoudt. Het oorspronkelijke schip (14 meter hoog) is indrukwekkend, maar het uitgebalanceerde ontwerp van de binnenruimte zorgt ervoor dat de menselijke maat nergens uit het oog wordt verloren. Nog meer contrasten? U ontvangt en entertaint hier moeiteloos grote groepen, maar vindt even makkelijk een plek om te genieten van een gezellig samenzijn in kleine kring.

405_1440

De kerk staat geregistreerd als gemeentelijk monument en heeft een perceeloppervlakte van circa 670 m2 (eigen grond). Het woonoppervlak bedraagt in totaal 450 m2 ; de inhoud 3500 m3. De volledige woning is van alle gemakken voorzien. Zo kunt u bijvoorbeeld met een afstandsbediening een op maat gemaakte lichtplan bedienen. Op drie glasgevels aan de achterzijde na, is de hele buitenkant van de kerk origineel en intact gelaten.

U komt binnen in een royale entree die toegang geeft tot een indrukwekkende lounge. Op de begane grond bevinden zich verder een grote slaapkamer met aangrenzende badkamer, een tweede slaapkamer met en-suite badkamer en een werkruimte. Via een lange hal loopt u door naar de achterzijde van de woonkerk. Hier ligt de woonkeuken met een kookeiland van het merk Bulthaup (3.60 m x 1.20 m). Het eiland heeft een ingebouwde koelkast, vaatwasser, inductieplaat, combi-oven en Quooker voor instant kokend water. Vanuit het aangrenzende eetgedeelte hebt u uitzicht over de achtertuin en toegang tot de twee zijkappellen die dienst doen als bijkeuken en hobbykamer.

Lees ook: Dit Kantoor in Amsterdam is Omgebouwd tot Industriële Gezins-Loft

Een strak vormgegeven trap verbindt de lounge op de begane grond met de living boven. Er zijn hier verschillende zithoeken gecreëerd. Enkele treden hoger bevindt zich, aan de voorzijde van het pand, de master bedroom met geïntegreerde badkamer. Deze ruimte wordt door een glazen pui afgesloten. Aan de achterzijde van de living bereikt u via een wenteltrap de woonkeuken beneden.

Meer lezen over deze woonkerk doet u hier.